CD: Charlotte Hatherley - The Deep Blue

Jelle Schot (JelleS)
Al op 16-jarige leeftijd sloot de Britse Charlotte Hatherley zich aan bij de indiepunkband Nightnurse als gitarist. Twee jaar later werd ze één van de bandleden van de commercieel succesvolle alternatieve rockband Ash. De volgende stap in haar ontwikkeling, een soloalbum, kon eigenlijk niet uitblijven. In 2004 kwam haar debuutalbum Grey Will Fade uit en twee jaar later verliet ze Ash definitief. Net als dat album staat nu ook The Deep Blue weer vol met lieve popsongs met een scherp randje. Vergelijkbaar met naamgenoot Charlotte Gainsbourg, maar dan met meer pit en bravoure.




De mix tussen het zoete stemgeluid en strakke gitaren is een mooie tegenstelling, maar het heeft ook zo zijn nadeel. De twee stijlen lijken af en toe van elkaar af te drijven, waardoor het geen geheel is. Je verliest focus, en dat terwijl er genoeg moois te vinden is. Single Behave, meteen ook het hoogtepunt van het album, weet gelukkig wel vanaf de eerste noot de aandacht vast te houden. Een heerlijk, aanstekelijk staccato gitaarritme zet de toon, Hatherley zingt hoog en vol passie.

Het is toch vooral het gitaarspel waar ze het van moet hebben, daar is ze dan ook beroemd mee geworden. De softere nummers, waar keyboards meer de overhand hebben, vallen wat tegen. Het lieflijke Wounded Sky is wat dat betreft een uitzondering, waarin ze toont wel degelijk een fantastische zangeres te zijn, ondanks dat het af en toe iets te geproduceerd klinkt. Dat laatste verpest de zang aan een eind, maar doet gelukkig weinig af aan de charme van haar stem en de vederlichte begeleiding.




Maar ondanks dat er duidelijke verschillen in kwaliteit zijn, zijn geen van de nummers slecht te noemen. Het niveau van bijvoorbeeld Behave en afsluiter Siberia ligt gewoon zo hoog, dat het merendeel er wat bleek bij afsteekt. Dat maakt The Deep Blue een goed album van een singer-songwriter om echt in de gaten te houden, maar niet noodzakelijke kost. Een gewaagde duik in het diepe, de poppunk-kant van haar vorige album was succesvol maar naar mijn bescheidenen mening niet de juiste richting. De plons is helaas nog net iets te groot om tot een bovengemiddeld cijfer te komen.


Behave



Label: Little Sister Releasedatum: 23 april 2007 Waardering: