CD: Stiff Little Fingers - The Story So Far

Rick (Toffe_Ellende)
"In an ideal world Green Day would be paying this group royalties till doomsday!"

Over deze uitspraak -gedaan door iemand van mannenblad GQ Magazine- valt natuurlijk wat af te dingen. De vraag is echter waarom Stiff Little Fingers op The Story So Far een citaat van een veredelde FHM nodig heeft om het belang van hun muziek te onderstrepen.

Punk
Stiff Little Fingers was net iets te laat om tot de eerste punkgolf te behoren. De Noord-Ierse band is opgericht in 1977, toen The Clash, The Ramones en The Sex Pistols hun visitekaartje al hadden afgegeven. Je zou ze daarom profiteurs kunnen noemen, maar dat is gezien de invloed op de latere punk onterecht. SLF's carrière beslaat de laatste dertig jaar, met een hiaat tussen 1982 en 1987. De eerste vijf jaar zijn het meest interessant. In de tijd dat de punkhype over was en vervangen werd door new wave en post-punk bleef Stiff Little Fingers zich juist vasthouden aan het pure punkgeluid. Daarbij hadden ze goede songs die het beste van The Clash en The Ramones verenigden. Maar écht doorgebroken zijn ze nooit, waarschijnlijk dus doordat hun stijl uit de mode raakte.

Stiff Little Fingers in 2006


Invloed
De invloed op een mega-act als Green Day is met name goed te horen op het materiaal van Go For It (1981) en Now Then...(1982). Luister maar eens naar 'Listen' dan ga je toch anders kijken naar Dookie. Maar het is overdreven om te stellen dat Green Day artistiek alles aan Stiff Little Fingers te danken heeft.
Wat verder opvalt is dat een alom geprezen cultband als Hüsker Dü met name op hun laatste releases, flink heeft lopen stelen van SLF.

Compilatie
The Story So Far is een compilatie waarop, naast hun vroege werk, ook wat recentere songs staan. Die zij bij vlagen wisselvallig. De ode aan punkheld Joe Strummer 'Strummerville' van Guitar and Drum uit 2004, is respectvol. 'Dead of Night' uit 1997 demonstreert goed waarom 90% van hedendaagse punkrock weinig relevant meer is. De manier van zingen van Jake Burns (het enige overgebleven oerlid) is eindeloos gekopieerd. Luister maar eens naar '(I Could Be) Happy Yesterday'. Toch past de moderne punksound SLF maar half. Naar mate de tijd vordert lijken ze steeds meer een parodie van zichzelf te worden door zich aan te passen aan de door Green Day verlegde grenzen. Hier en daar wordt er geflirt met folkrock maar de overtuiging ontbreekt.
De dubbelcd herbergt 42 songs die voor een groot deel chronologisch zijn geordend. Toch trapt cd1 af met drie recente songs die niet veel onderdoen voor klassiekers als het politieke 'Alternative Ulster', de fifties-ode 'Barbed Wire Love' en de Waylon Jennings-cover 'Love of the Common People'. The Story So Far toont de klasse van een punkband die ooit meer verdiend had maar die na 30 jaar nog maar half weet te overtuigen.


Label: EMI Releasedatum: 23 maart 2007
Waardering: