DVD: Grbavica

Jelle Schot (JelleS)
Een alleenstaande moeder zijn is al niet gemakkelijk, maar als je dan ook nog eens in het door oorlog en genocide verscheurde Sarajevo helemaal alleen voor je kind moet zien te zorgen, wordt het haast een onmogelijke taak. Esma, als symbool voor de strijdvaardigheid van de Bosnische moslims, waagt toch een poging. Haar 12-jarige dochter Sara zit echter midden in de pubertijd, en ondanks dat Esma 's nachts in een naar de maffia riekende nachtclub werkt, moeten ze nog maar zien of ze het financieel wel redden.


Wanneer de school van Sara een reisje voor de leerlingen organiseert, om ze even uit het grauwe Sarajevo weg te halen, smeekt Esma bij iedereen om een bijdrage. Kinderen waarvan de vader een 'shadeed' is, gesneuveld in de strijd, krijgen echter korting. Maar om onverklaarbare redenen weigert haar moeder een certificaat ter bevestiging te halen.

Er is weinig mis met Grbavica (Sarajevo, my love), de winnaar van de Gouden Beer in Berlijn in 2006. Mooie beelden van de verwoeste stad, een heerlijke folksoundtrack, en de acteerprestaties zijn ook nog eens geweldig. Wat de film echter belemmert om echt uitzonderlijk te worden, is dat tot de dramatische ontknoping je te weinig geïntrigeerd wordt. Er is geen spanning, geen dreiging, en de climax valt ook gemakkelijk te voorspellen. Je blijft wel kijken, maar bijvoorbeeld de liefdesrelaties die zowel moeder en dochter in de film ontwikkelen, zijn gewoonweg niet interessant genoeg. Het einde maakt gelukkig wel veel goed.


Het is duidelijk dat regisseur Jasmila Zbanic, zelf opgegroeid in de buurt van de wijk Grbavica, beoogt om te midden van het nog tastbare verleden van geweld en verdriet toch nog een sprankeltje hoop te tonen. Vooral de vergevingsgezindheid van kinderen in het algemeen en de strijdbaarheid van Esma geven een positieve draai aan het trieste verhaal, alhoewel de huidige situatie in veel delen van voormalig Joegoslavië niet echt tot hoop voor een betere toekomst stemt. De boodschap dat we moeten blijven oppassen voor extreme vormen van nationalisme, zelfs in Europa, is een belangrijke, maar er zijn meerdere films die dat ons vertellen. Goed, maar niet bijzonder.

Label: Homescreen Releasedatum: 17 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t