Boek: Machiel Kuijt - Tien jaar achter Thaise tralies

Renée (Madam_Romella)
Tien jaar achter Thaise tralies is het verhaal van de Amsterdamse marktkoopman en fanatiek thaibokser Machiel Kuijt. Hij wordt op verdenking van drugssmokkel in Thailand gearresteerd en in de bak gegooid. In maart 2007 komt hij vrij. Op de dag dat hij landt op Schiphol, komt zijn boek uit. Parooljournalist Bert Steinmetz heeft hierin de brieven samengebracht die Machiel schreef vanuit de cel. Er staan ook bijdragen in van zijn moeder en zijn Nederlandse advocaat.

Kaft van het boekMachiel Kuijt bezoekt in 1997 zijn Thaise ex en hun twee dochtertjes. Na hun afscheid wordt er bij haar anderhalf pond heroïne gevonden. Machiel wordt opgepakt, hoewel hij zegt dat hij er niets mee te maken heeft. Zij bevestigt dat, maar dat helpt niets: Machiel wordt gevangen gezet.

De rechtszaken slepen jarenlang voort. In Nederland komt de zaak pas in 2002 in de publiciteit, omdat Kamerlid Dittrich van D66 zich ermee gaat bemoeien. Dat leidt uiteindelijk tot een verdrag met Thailand over de terugkeer van Nederlandse gevangenen. Daardoor kan Machiel eindelijk naar huis. Hij heeft dan jarenlang in verschillende Thaise gevangenissen gezeten. Een nachtmerrie. Stel je voor: je zit met vier mannen in een piepkleine betonnen cel. Er is niets te doen, behalve kijken naar een rat die steeds zijn kopje boven de rand van de toiletpot uit steekt.

De gevangenen in Thailand worden volledig aan hun lot overgelaten. Er is nauwelijks toezicht, geen zorg, slechte hygiëne. Alles wat Machiel nodig heeft moet hij zelf maar zien te regelen door iemand om te kopen. En om hem heen ziet hij mensen wegkwijnen of zelfmoord plegen. Je zou denken dat een man dan verbitterd wordt en de moed opgeeft. Maar Machiel past zich aan. Hij accepteert de omstandigheden en probeert er nog wat van te maken. Hij houdt zich in vorm door te blijven boksen. Hij maakt vrienden. Je zou bijna denken dat het een soort langgerekte vakantie is, zo luchtig schrijft hij over het gevangenisleven. Maar daar is de bijdrage van advocaat Geert-Jan Knoops. Die maakt duidelijk dat Machiel een mentale martelgang doorstaat. En dat Thailand zich schuldig maakt aan een serieuze schending van de mensenrechten.

Ook Machiels moeder Pita Kuijt komt een paar keer aan het woord. Haar wanhoop en woede over het lot van haar kind zijn oprecht en ontroerend. Machiel zelf is veel afstandelijker. Hij zegt niet echt wat er in hem omgaat. Als hij het probeert komt hij niet verder dan tegeltjeswijsheden als 'Ik vind dat iedereen zelf maar moet weten wat hij doet'. Of 'Geld heb je nou eenmaal nodig, maar de mensen van wie je houdt zijn belangrijker'. Jaja, zo lust ik er nog wel een paar: van het concert des levens krijgt niemand een program. De onderwerpen waar hij wel wat over kwijt wil, gaan op den duur vervelen. Dat het Thaise rechtsysteem niet eerlijk is, snappen we na 20 bladzijden al. Maar daar blijft hij maar over doorgaan.

Tien jaar achter Thaise tralies is, kortom, niet zo heel goed geschreven. Maar het zorgt er wel voor dat je ontzag krijgt voor de kracht van een man in moeilijke omstandigheden. Ook krijg je een duistere keerzijde te zien van een land dat in toeristenfolders idyllisch wordt afgeschilderd. Wat dat betreft heeft Machiel nog een leuke tip: als je naar een ver buitenland gaat, bezoek dan ook eens een Nederlandse gevangene daar. Dan leer je je vakantieland van een heel andere kant kennen, en maak je het lot van een landgenoot even ietsje dragelijker.

Uitgever: Uitgeverij Bzztoh ISBN: 978 90 453 0592 9 Pagina's: 220
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!