DVD: 101 Keiharde Knockouts

Phedre77
Wat een vreemde sport is boksen. Je slaat iemand anders net zo lang op zijn smoel totdat hij neergaat of totdat de bel gaat. Op deze dvd staan 101 boksmomenten, waarbij de bel niet nodig is om het einde van de wedstrijd aan te kondigen. Startend met een korte introductie en oplopend van de lichtste tot de zwaarste klasse zien we 101 keer het lichtje uitgaan bij de onfortuinlijke boksers.

Boksen is zeker niet één van de sierlijkste sporten. Voor een leek is het zelfs moeilijk om een spoor van techniek te ontdekken in de wankelende gestaltes in vreemde onderbroekjes. Dan is de vertraagde herhaling toch wel handig. Want dan zie je de concentratie in de ogen van de bokser die uithaalt en zie je dat er toch wel veel meer bij komt kijken dan alleen dom slaan. De korte fragmenten laten enkel het moment van knockout zien, inclusief origineel en ondertiteld commentaar. Na 101 van die momenten geloof je niet dat de verliezers in deze wedstrijden nog ooit hun eigen veters kunnen strikken. In de close-ups zie je het licht uitgaan; ogen draaien weg en ledematen weigeren verdere medewerking. De neergaande sporters worden uitgeteld door de scheidsrechter en staan meestal helemaal niet op of wankelend en met twee ogen gericht op evenzoveel richtingen. De scheidsrechters zijn over het algemeen zo verstandig om de wedstrijden dan te staken, wat een technische knockout geeft. Af en toe blijft een gevallene zelfs na die tien tellen liggen en dan ben je niet meer bang voor de kunst van het veters strikken, maar voor het überhaupt nodig hebben van veters.

Toch blijkt het best spannend te zijn. Je ziet boksers onderuit gaan na een rake klap op hun ribben, waarna ze geen adem meer kunnen halen. Een knockout hoeft niet altijd te ontstaan door een tik op het hoofd, alhoewel die natuurlijk wel een stuk spectaculairder zijn. Dat de scheidsrechters een belangrijke taak hebben in deze sport is duidelijk. Soms is een neergeslagen bokser zo in de war dat hij weer op wil staan en verder wil knokken. De scheidsrechter moet dan in een fractie van seconden bepalen of dat wel een verstandige keuze is.

Zelfs Regilio Tuur komt nog even langs op deze dvd. Hij is niet degene die knockout gaat. Namen als Richard Evatt, Chris Eubank en Darren Corbett volgen. Die laatste maakt er soms nogal een show van. In één van de zwaarste klassen slaat hij man na man knockout, waarna hij een dom dansje doet. Met zijn stevige 'lovehandles' ziet hij er niet direct uit als een getrainde bokser, maar blijkbaar is hij wel erg succesvol (geweest, veel van de knockouts zijn best oud).

Het commentaar is zowel leuk om te horen als saai. De verschillende commentatoren zijn enthousiast, maar maken wel erg veel identieke opmerkingen. Wat natuurlijk opvalt, omdat alle knockouts snel achter elkaar gespeeld worden en alle commentaren elkaar dus ook snel opvolgen. "Hij was al bewusteloos voordat hij de vloer raakte" is blijkbaar een gevleugelde opmerking in boksland. Zo af en toe hoor je kreten die je het idee geven dat je in een museum loopt. Prachtige rechtse hoeken en 'uppercuts'.

Alhoewel ik me best heb vermaakt met deze dvd, vind ik de knockouts zeker niet spectaculair genoeg voor meer dan twee sterren. Soms zie je amper de tik die het einde van de wedstrijd betekent. Daarnaast is het materiaal flink gedateerd en mis je de spanning van de opbouw van een hele wedstrijd. Wat mij betreft leuk om eens langs te zappen op tv, maar niet om op dvd aan te schaffen.


Label: Retro Videos Releasedatum: 8 maart 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!