CD: Normaal - 100 x Normaal

Harry (Dinosaur_Sr)
"100 x Normaal is de titel van deze vijf-CD van de Achterhoekers. De box geeft een overzicht van wat Bennie Jolink en consorten vanaf 1985 de plaat hebben toevertrouwd. Van 'Steen Stoal En Sentiment' tot aan 'Ik Kom Altied Weer Terug', de titelsong van de docu over het leven van de zanger. Ruim zes uur heftig, gevuulig, feestig en vernemstig høken." Aldus d'n platendistributuur.



Normaal weet het zelf het best: "verwacht van ons gin wunderen, gewoan deurdonderen..." (uit: 'Deurdonderen'). Niettemin zijn behalve bluesrock nogal wat andere stijlen te horen. Allemaal lekker eigenwijs met Achterhoeks accent, en aanstekelijk als de pest. Misschien soms wat beperkt, maar dat doen ze dan wel verrekte goed, en in een geheel eigen en consequente stijl. En wie achter de boerenfacade luistert, treft meer artistiek kunstmanschap aan dan je zo op het eerste oor verwacht.

Wat bovendien aan deze box opvalt is dat Normaal wel iets langer bestaat dan 1985, namelijk alweer sinds 1975 (!). De grap is echter dat deze vijfklapper uitgegeven is door Universal, en deze waarschijnlijk niet de rechten voor ouder werk heeft (dat uitgegeven is op WEA en Killroy). Dat zou betekenen dat werk zoals 'Oerend Hard', 'Hiekikkiwokan', 'Niet Noar Huus Toe Gaan' en vooral het onvolprezen 'Alie' zou ontbreken. Niet dus, dat is opgelost doordat schijf nummer vijf vol staat met live-opnamen uit vooral 1997-1990, maar wel van oudere nummers. Gelukkig want werk van vóór 1985 mag natuurlijk niet ontbreken.

Sterker nog, van de vijf cd's met ieder inderdaad twintig nummers (trek d'n zakjapanner, en inderdaad: 100 nummers), is cd vijf met live-werk misschien nog wel het leukste. Dat zal aan mij liggen: geen-gelul-feest-nummers zijn het meest aan me besteed. Bovendien heeft Normaal live simpelweg wat extra's. Net wat soberder, scherper, en meer lol dan een KI-stier in een weiland met verse Klara's IV.

De studio-nummers zijn veelal wat gepolijster, subtieler, en meer liedjesgericht. In een veelvoud van stijlen, van vileine rock naar intiem rustig. Misschien wel het geheim van Normaal, als je na dertig jaar nog altijd deze drang hebt, heb je iets erg goed gedaan, en variatie en trouw aan het eigen gevoel is misschien wel het geheim. Alleen als het nauw aan het hart ligt, hou je dat vol. En dat gevoel spreekt uit deze verzamelaar. Niets minder dan respect.

Een beetje zoeken levert een exemplaar van de online schijfjesleverancier op onder de 20 euro. Qua waarde voor geld onovertroffen, zelfs al staat soms rijp en groen door elkaar, en bevalt wellicht het ene nummer wat meer dan het andere. Van de andere kant: voor iedereen wat wils dus. Vriendenprijsje zou ik zeggen, en meer dan verplichte kost voor hØkers en hØkerinnen.


Label: Universal Releasedatum: 9 maart 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!