Concert: Incubus in HMH

Joost Melis (Pink_Floyd)
Een demon die zichzelf via seks in leven houdt met de energie van zijn slachtoffers: een incubus. Tevens is het de naam van een succesvolle Amerikaanse band die zich na een metalopstapje vooral richtte op alternatieve rockmuziek. Gitarist Mike Einziger vond de naam in een thesaurus na vele uren nadenken over een bandnaam en zo geschiedde.


Afgelopen vrijdagavond stond het vijftal op de planken van een uitverkocht HMH. Deze Incubus zoog daarentegen niet alle energie uit de zaal maar gaf juist veel terug. Met de rustige opener Quicksand was dat nog niet meteen duidelijk, maar naarmate de show vorderde spuwde de band de energie terug de zaal in. Niet alleen muzikaal, maar ook de lichtshow mocht er wezen. Hypnotiserende lichtaura's kronkelden over het publiek en de achtergrond van de set was als een glinsterend hemellichaam.

Incubus was gepassioneerd en intens. De stem van zanger Brandon Boyd sneed als een warm mes door boter en overstemde met gemak, en ook nog eens loepzuiver, de bak herrie die zijn bandleden produceren. Vooral de hardere nummers kregen veel bijval, maar ook de singles Anna Molly en Love Hurts van de laatste plaat Light Grenades oogstten succes. Natuurlijk brulde ook iedereen mee op Wish You Were Here en Drive, een paar van de grootste hits van de band.


Hoe verder de set vorderde des te doelgerichter kwam de muziek tot je. Het geluid stond perfect afgesteld waardoor de intensiteit van de nummers intact bleef. Richting het einde werden Sick Sad Little World en Dig getransformeerd tot uitgesponnen epische tracks met heerlijke solo's en versieringen. Boyd greep, na een percussie-jamsessie samen met de drummer, twee draagbare lampen en verlichtte tegelijkertijd de solopartijen van Einziger en bassist Kenney. Ik had nooit gedacht deze twee nummers zo waardig als afsluiters van de reguliere set zouden kunnen dienen. Maar de band stopte daar gelukkig niet, de encore werd de apotheose van de avond: achtereenvolgens gierden Nice To Know You, Pistola en Megalomaniac uit de speakers en ging de zaal uit zijn dak.



Setlist

01. Intro
02. Quicksand
03. A Kiss To Send Us Off
04. Wish You Were Here
05. Have You Ever
06. Anna Molly
07. Paper Shoes
08. Circles
09. Redefine (Akoestisch)
10. Drive (Akoestisch)
11. Earth To Bella Pt. 1
12. Under My Umbrella
13. Light Grenades
14. Love Hurts
15. Sick Sad Little World
16. Dig
----------------
17. Nice To Know You
18. Pistola
19. Megalomaniac