CD: !!! - Myth Takes

Jelle Schot (JelleS)
Een originele naam betekent nog niet meteen succes, maar de benaming !!! (spreek uit als chk chk chk) zorgde wel meteen voor veel aandacht. De furieuze liveshows, een grote groep jammende artiesten met klassieke instrumenten die het publiek in een dansextase brengen (denk aan Talking Heads ten tijde van Stop Making Sense), zullen daar vast ook wel aan bijgedragen hebben. Na het naamloze debuut en het zeer goed ontvangen Louden Up Now uit 2004 is er nu dan eindelijk Myth Takes. Weer één groot dance-funk-punk-new wave-disco-feest of een simpele herhaling van de oude trucjes?




Het laatste zou dodelijk zijn geweest voor het zevental, maar gelukkig hebben ze zich ondanks de intensieve tour over de hele wereld genoeg vernieuwd om weer te kunnen verbazen. Myth Takes is een stuk voller en kleurrijker, meer nadruk op de teksten, minder op eentonige ritmes. Maar nog steeds verschrikkelijk dansbaar. Single 'Hearts of Hearts' lijkt rustig te beginnen, maar ontpopt zich al snel tot één van de beste songs van het album. De drums gaan steeds sneller, de vocalen worden steeds schreeuweriger, de keyboards kruipen naar de voorgrond. Twee seconden is het even stil, maar dan barst het geweld al weer los, om met behulp van nog meer instrumenten uiteindelijk tot een eclectisch hoogtepunt te komen.

Zo gaat het tien nummers lang, ook al zijn er hier en daar wat rustpunten ingepland. 'Bend Over Beethoven', alweer een geniale titel, vat het allemaal nog eens samen. Geweldig gitaarspel in het begin, aan het einde brengt de elektronica het geheel weer tot een extase. Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om je voor te stellen hoe menig festivalpubliek hier van de zomer compleet gek van gaat worden.




Myth Takes is een muzikale dreun in het gezicht van iedereen die claimt goede dansmuziek te maken, en bewijst dat we nog lang niet van !!! af zijn. Zouden we eigenlijk nog wel zonder kunnen? Op 13 april zijn ze live te bewonderen tijdens Motel Mozaiqe in Rotterdam, gaat dat zien!


Label: Warp Releasedatum: 5 maart 2007 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!