DVD: Het leven voor de geboorte

Patrick (maduropa)
Subheader"Een fantastische en nooit eerder zo compleet in beeld gebrachte onthulling van de geheimen van het leven voor de geboorte". Zo begint de omschrijving op de achterkant van de hoes van deze dvd, waarop men het ontstaan en groei van de embryo en de geboorte van de baby in beeld heeft gebracht met de nieuwste animatietechnieken. Deze van oorsprong Franse documentaire is gefilmd door Nils Tavernier en is oorspronkelijk uit 2005. Nu is deze dvd dan ook in Nederland verschenen.

De film is opgedeeld in negen hoofdstukken, zodat deze eventueel per maand bekeken kan worden. Het doel van de makers was om zowel de moeder en vader te tonen tijdens deze "reis", alsook de baby in de baarmoeder. De film is geschikt bevonden voor alle leeftijden, je hoeft dus niet te vrezen dat er te veel in beeld komt van de bevruchting. We krijgen alleen de grote race van de zaadcellen te zien in de baarmoeder, op weg naar de eicel. Vanaf dat moment worden de beelden afgewisseld tussen het embryo en de ouders.

Indrukwekkend mooi is het begin: hoe het eerste klompje cellen wordt gevormd en zich begint te delen en een embryo vormt. Geregeld wordt er dieper ingegaan op de ontwikkelingen in het lichaam zelf, zoals de vorming van de hersenen. Maar ook zien we hoe het voedsel dat de moeder tot zich neemt in het bloed wordt opgenomen, en hoe vervolgens die voedingsstoffen via de placenta worden doorgegeven aan het kind. Deze beelden zouden zeker niet misstaan in een aflevering van bijvoorbeeld House. Tevens wordt er op deze manier duidelijk gewezen op die zaken die belangrijk en gezond zijn voor de foetus, maar ook zaken die gevaarlijk kunnen zijn. Maar we krijgen ook een blik in het leven van de ouders, Barbara en Manu, waarbij we zien hoe ze zich voorbereiden op de komende geboorte, het medisch circus en hun mijmeringen over hun kind.

Subheader
De eerste deling


Als extra op de dvd krijgen we ook een kijkje van ruim 50 minuten achter de schermen, waarin we leren dat het maken van de beelden in de digitale baarmoeder in totaal negen maanden heeft geduurd. Ook krijgen we te zien hoe het team de beelden naar waarheid heeft kunnen creëren door vele gesprekken met specialisten uit het veld, en uiteraard door het bestuderen van uren aan echofilms. Op deze manier hebben ze een zo accuraat mogelijk beeld proberen te creëren. De beelden in de baarmoeder zijn werkelijk fenomenaal gemaakt. Je moet alleen niet vergeten dat naast die beelden het verhaal ook gaat over Barbara en Manu, en hun leven naar de geboorte toe. Het acteerwerk is overigens uitstekend in orde. Daarnaast is het ook leuk om te zien hoe verschillend men omgaat met de zwangerschap en geboorte in Frankrijk ten opzichte van Nederland.

In Ouder(s), het subforum voor (toekomstige) ouders op FOK!, staat een prijsvraag waarmee je deze DVD kunt winnen!


Label: B-motion b.v. Releasedatum: 1 maart 2007
Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!