DVD: All The Invisible Children

Jelle Schot (JelleS)
Voor Unicef en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties werden acht totaal verschillende regisseurs om een bijdrage gevraagd aan een omnibusfilm over de kracht van vergeten en verloren kinderen. Dat leverde uiteindelijk zeven overtuigende korte films op, variërend van een oorlogsfotograaf die terugkeert naar zijn jeugd (Jonathan, Ridley en Jordan Scott) tot jeugdcriminelen in Italië (Ciro, Stefano Veneruso). Aangrijpend en grappig, schokkend maar toch ook hoopvol. Het ontbreekt All The Invisble Children aan een gemeenschappelijke stijl, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de grote variatie.




All The Invisble Children begint met Tanza van de Algarijnse Mehdi Charef, waarvan het beeld van een aantal kinderen die volwassen soldaten koelbloedig doodschieten nog uren door je hoofd blijft spoken. Spike Lees Jesus Children of America toont de gruwelijke wereld van een jong meisje in Brooklyn, die er op school achter moet komen dat haar ouders drugsverslaafden zijn en haar met HIV hebben besmet. Lee staat bekend om zijn sociale drama's in de buitenwijken, en doet dan ook niets nieuws, maar het is wel één van de hoogtepunten van All The Invisble Children, vooral vanwege de hoop die uit de slotscène spreekt.

Het uitzichtloze bestaan van een broer en zus in Rio de Janeiro in Bilu e João wordt ook redelijk optimistisch getoond. Kátia Lund, co-regisseuse van het bejubelde Cidade de Deus, laat zien voor zowel beeld als verhaal veel talent te hebben. Ondanks de tegenslagen blijven de kinderen blikjes en karton verzamelen om zo toch wat geld te verdienen. Net als in de meeste korte films zijn ook hier de kinderen gewoon van de straat geplukt, met sterke en geloofwaardige acteerprestaties tot gevolg.




Het gevaar van een zwaar thema als dit is dat het allemaal té sentimenteel kan worden en té gemakkelijk probeert in te spelen op de emoties. Hier en daar sluipt dat er inderdaad af en toe door, wat de film veel kritiek opleverde. Het afsluitende deel van actieregisseur John Woo, Song Song and Little Cat, is zo'n stukje cinema dat de gevoelloze pessimist doet walgen, maar wat mij betreft is dit deel het absolute hoogtepunt. Cinematografisch perfect en het verhaal van twee Chinese meisjes die met elkaar verbonden worden door een weggegooide speelgoedpop intrigeert van af het begin. De één krijgt zoveel poppen als ze wil maar is toch eenzaam, terwijl de ander met de versleten pop al dolgelukkig is. Dat klinkt verschrikkelijk cliché, en dat is het ook, maar wel zo uitgevoerd door Woo dat hij er toch mee weg komt. Je moet er van houden natuurlijk, maar dankzij de verschillende stijlen zal er voor iedereen wel een geschikt segment tussen zitten. Die paar minuten kunnen al genoeg zijn om van All The Invisble Children te genieten. Gewoon kopen dus die dvd, je steunt er ook nog eens een goed doel mee.


Label: Homescreen Releasedatum: 15 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.