Boek: Arthur Blok - Mijn zoektocht in Libanon

Chantal (rocha01)
Geadopteerd zijn; het klinkt als een uitweg uit een nachtmerrie voor velen. Mensen die niet geadopteerd zijn zullen er zo over denken, zij zien het als een zegen dat je nu toch maar in een land als Nederland mag wonen met ouders die je graag willen hebben en van je houden. Maar als geadopteerde blijft er altijd een leegte; de grote vraag waar je vandaan komt blijft onheilspellend een rol in je leven spelen. Zo ook bij Arthur Blok, inmiddels een dertiger, die werd geadopteerd toen hij zes maanden oud was. Afkomstig uit Libanon, al zou je dat aan zijn naam niet af kunnen lezen, merkt hij dat er een hele grote mate van betrokkenheid is bij het land en alles wat er daar gebeurt, ondanks dat hij er niet of nauwelijks herinneringen aan heeft. Deze betrokkenheid leidt er uiteindelijk toe dat hij na zijn studie Journalistiek naar Libanon vertrekt om daar zijn roots te vinden en ook te kijken of hij meer te weten kan komen over zijn ouders. Wie had kunnen bedenken dat hij daar een zeer ongebruikelijke procedure bloot zou leggen die vele Libanese adoptiekinderen heeft getroffen.

Arthur Blok wordt in het midden van de jaren zeventig geadopteerd. In die tijd zijn er vele kinderen uit Libanon richting Nederland gekomen om daar in warme adoptiegezinnen opgenomen te worden. Echter, voor de meesten van hen geldt dat er altijd een leegte blijft. Allen willen graag weten waar ze vandaan komen en hoe hun adoptieverhaal in elkaar steekt. Sommigen hebben nooit de moed dit te gaan onderzoeken, zo niet Arthur. Als een teken uit de hemel stuit hij op een advertentie met een aanbieding voor een vliegticket naar Beiroet en hij grijpt deze kans om meteen de koe bij de horens te vatten en binnen enkele dagen af te reizen naar het land van zijn herkomst. Op deze manier denkt hij te ontkomen aan vertwijfeling en angst, echter, tijdens de dagen voorafgaand aan zijn vertrek slaan die toch toe. Maar Arthur zou Arthur niet zijn als hij niet toch zou gaan; hij wil immers weten waar hij vandaan komt.

Eenmaal in Beiroet aangekomen begint zijn zoektocht: wie zijn zijn ouders, hoe zit zijn adoptie in elkaar. In een land als Libanon zijn dit vragen die nauwelijks te beantwoorden zijn. Door alle oorlogen en vetes die er heersten en nog altijd heersen, zijn de archieven vaak niet meer aanwezig of indien wel aanwezig niet compleet. Tevens stuit hij op een zeer dubieuze adoptieprocedure die zich in de jaren zeventig heeft afgespeeld, waarbij niet het welzijn van kind voorop stond, maar geldelijk gewin een grotere drijfveer is voor de zogenaamde priester die de adopties regelde. Tijdens zijn verblijf ontmoet hij wel de liefde van zijn leven en dat maakt alle negatieve aspecten rond zijn adoptie te verdragen. Eén zin die het boek erg goed beschrijft is 'Het verleden gezocht, de toekomst gevonden'. Het slaat enerzijds op het verleden wat Arthur wilde achterhalen, maar wat maar deels is gelukt en anderzijds op de toekomst die hij er vond bij zijn grote liefde en de opname in haar familie, zodat hij nu toch nog deel uit mag maken van een Libanees gezin, wat hij zo graag wilde.

Het boek is in een zeer vlotte stijl geschreven en is moeilijk weg te leggen. Als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen. Het is een aangrijpend alsmede ontroerend verhaal dat bloot legt hoe adoptie in kan grijpen in iemands leven. Het boek is doorspekt van humor, drama, liefde, cynisme, spot en wijsheid. Een combinatie die garant staat voor een goed boek. Een boek dat niet alleen voor geadopteerden een aanrader is, maar ook voor mensen die niets met adoptie te maken hebben gehad in hun leven. Vijf sterren is meer dan op zijn plaats voor dit boek.


Uitgever: Uitgeverij Aspekt ISBN: 9059113756 Pagina's: 186
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!