DVD: Piet Bambergen & René van Vooren

Lars (detulp050)
Het afgelopen jaar werden de liefhebbers van de Hollandse klucht al meermalen verwend met een aantal theatervoorstellingen op dvd. Vooral de kluchten met Piet Bambergen in de hoofdrol waren daarbij bovengemiddeld vertegenwoordigd. Niet zo gek, want Bambergen was jarenlang een van de meest geliefde komedianten in het land. Samen met René van Vooren trad Bambergen op als De Mounties en zij waren ook samen te zien in verschillende kluchten. In 2007 zullen er weer een aantal van deze toneelstukken worden uitgebracht door Video Filmexpress, waarbij de eerste release een recent uitgebrachte box is met drie dvd's met daarop Drie in een pan, Lief zijn voor elkaar en Er is er een jarig.



De box bevat een drietal kluchten uit de jaren tachtig. In alle stukken spelen zowel René van Vooren en Piet Bambergen mee, vandaar ook de naam van de box. Verantwoordelijk voor de productie is Hans Sleeswijk, broer van René van Vooren (wiens echte naam René Sleeswijk is).

Lief zijn voor elkaar

Deze klucht is gebaseerd op het het blijspel 'A bedfull of foreigners' van Dave Freeman, welke door René van Vooren is vertaald en bewerkt. Een boekhouder (Piet Bambergen) is met zijn vrouw onderweg naar Parijs. Ze stoppen voor een overnachting bij een klein hotelletje dat geleid wordt door een rokkenjagende manager (Jaap Stobbe). Het hotel rammelt aan alle kanten en de administratie is er een puinhoop waardoor de kamer per ongeluk dubbel bezet is. Het echtpaar moet de kamer delen met een handelaar in kaas (René van Vooren) die bezoek verwacht van zijn maîtresse. Voor hem is de dubbele bezetting niet het grootste probleem, want als verrassing is zijn vrouw (Bruni Heinke) ook gearriveerd in hetzelfde hotel. Het is het ideale scenario voor een ongeregeld zootje, waarbij mensen continu bij elkaar in bed belanden en er in sneltreinvaart verkeerde conclusies worden getrokken. De geschifte conciërge (Joop Doderer) maakt het geheel nog rommeliger!

Drie in de pan

Ook het blijspel Drie in de pan is een bewerking van een buitenlands stuk. In dit geval bewerkten René van Vooren en Walter van der Kamp 'La Petite Hutte' van André Roussins. Het echtpaar Arie (Piet Bambergen) en Linda (Joke Bruijs) wint in een radioquiz een luxe cruise in het Caraïbisch gebied. Ze mogen echter een derde persoon meenemen en besluiten hun beste vriend, Bert (René van Vooren), mee te nemen. Daar krijgt Arie spijt van, want het blijkt dat Bert en Linda al tijden een affaire hebben. Als het schipt strandt op een rif en ze met z'n drieën aanspoelen op een onbewoond eiland, komt al snel uit dat ze deel uit maken van een driehoeksverhouding. Ze nemen een opmerkelijk besluit en komen er achter dat het eiland niet helemaal onbewoond is.

Er is er een jarig

Het derde stuk in de box is de klucht Er is er een jarig. Het blijspel werd vertaald en herschreven voor Yoka Beretty en is gebaseerd op Marc Camoletti's 'Happy Birthday'. Samen met Sylvia de Leur, Guikje Roethof en Diana Dobbelman wordt er weer een doldwaas verhaal opgezet. Bernard en Jacqueline zijn getrouwd en krijgen voor een weekend een gast op bezoek, Robert. Speciaal voor de gelegenheid huurt Jacqueline een werkster in, Brigitte. Robert heeft stiekem een verhouding met Jacqueline, terwijl Bernard een vriendin heeft die toevallig ook Brigitte heet. Hij dwingt Robert om te doen alsof Brigitte zijn vriendin is, terwijl die dus eigenlijk de werkster is. Als dan de echte vriendin om de hoek komt kijken, wordt het wel erg ingewikkeld, zeker omdat Jacqeline nu denkt dat Robert haar bedriegt. Een flinke chaos dus, maar dat hoort nou eenmaal bij een goede klucht. Het huis waar dit alles zich afspeelt beschikt over een grote hoeveelheid deuren en de naamsverwarring leidt tot flink veel hilariteit. De acteurs zetten hun rol netjes neer, alleen wordt er soms wel erg overdreven gesproken. Het mag de pret niet drukken, want van de drie kluchten in deze box is Er is er een jarig de meest grappige.



De box bestaat uit een maxi-keepcase met drie disks. Er staat op elke disk een enkele klucht, terwijl het geheel ook makkelijk op twee schijfjes had gepast. De beeldkwaliteit is vrij aardig voor een registratie van meer dan twintig jaar oud, maar het geluid is matig. De kluchten zijn niet allemaal even sterk. Vooral Drie in de pan lijkt niet echt op de traditionele klucht en vooral na het eerste half uur gaat het nergens meer over. De twee andere opvoeringen zijn meer de moeite waard, waarbij de leukste Er is er een jarig is.

Alhoewel niet alle kluchten uit deze box even leuk en goed zijn, is de release voor de liefhebber toch de moeite waard. De release ligt in sommige winkels namelijk al voor minder dan acht euro in de winkels en dan betaal je per klucht een wel heel erg redelijke prijs.


Label: VideoFilmexpress Releasedatum: 15 januari 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!