DVD: The Benchwarmers

Lars (detulp050)
Bijna iedereen kent wel de ervaring om als laatste gekozen te worden bij een willekeurige sport op de middelbare school. Niets is zo beschamend om als loser over te blijven en dan maar gekozen te worden bij gebrek aan beter. Gelukkig zijn er ook bijna altijd net iets grotere losers in je klas, waardoor de schaamte je bespaard blijft. Bij sommige sporten kun je -bij gebrek aan talent- altijd nog op de bank terecht komen, waardoor je helemaal niet aan spelen toe komt. Je enige taak bestaat uit het warm houden van de bank. Daarover gaat de nieuwste honkbalfilm, mede geschreven door Adam Sandler, met in de hoofdrollen Rob Schneider (Deuce Bigalow), Jon Heder (Napoleon Dynamite) en Jon Lovitz (Rat Race): The Benchwarmers.



Gus, Richie en Clark zijn sulletjes. Alhoewel, sulletjes, het zijn flinke sullen. Grootste sul is Clark (Jon Heder), krantenbezorger die geen kranten kan bezorgen. Daarna komt Richie (David Spade), medewerker van de videotheek die vrouwen altijd opzadelt met lesbische porno. Minste sul is Gus (Rob Schneider); hij heeft een echte baan en zelfs een vriendin (Molly Sims uit de serie Las Vegas) die zwanger probeert te worden. Het trio belandt op een middag op een honkbalveldje waar een drietal jongetjes wordt vernederd door hun leeftijdsgenootjes. Onder leiding van Gus dagen ze de pestventjes uit en verslaan met hun drieën de negen geoefende honkballertjes. Zonder het zelf te beseffen verworden ze tot helden van de bankwarmertjes en ze maken kennis met de vader van één van de gepeste jongens. Deze blijkt -hoe handig- multimiljardair te zijn en sponsort de drie mannen. Ze mogen met z'n drieën meedoen aan de juniorencompetitie en krijgen een hele schare nerds als fans. Hun motto luidt meedoen is belangrijker dan winnen, maar toch zetten ze alles op alles om hun heldenrol eer aan te doen.



Nergens pretendeert The Benchwarmers een verlichte komedie te zijn. Blijkbaar is de stelregel 'lach of ik schiet' goed ter handen genomen bij het opnemen van deze film, want bij sommige scènes liggen schaamte en schaterlachen dicht bij elkaar. Het zonnebrandcrème-etende broertje van Clark, de alcoholistische werper van een ander team dat zich met een krijttekening identificeert als zijnde twaalf jaar en de schetenlaterij zijn weinig intellectueel. Maar toch, en het is bijna erg om toe te moeten geven, weten de karakters je regelmatig aan het lachen te maken. Zelfs als er een honkbalknuppel voor de zoveelste keer door de lucht vliegt, zelfs als er voor de tigste keer een onderbroek omhoog wordt getrokken, zelfs als er onophoudelijk grappen worden gemaakt over de homoseksualiteit van de tegenstander, zelfs dan weet de film dat op zo'n charmant idiote manier te doen dat het leuk is. De hoofdrolspelers zijn geoefend in mallotig gedrag en ook qua script is het gewoon non-stop meligheid dat de klok slaat. Alleen de moralistische ondertoon van het geheel doet afbreuk aan de flauwigheid van het geheel, maar goed.



De release op dvd is zoals we gewend zijn van Sony: zowel qua beeld als geluid bijzonder goed en ook qua extra's is er genoeg te beleven. Naast een aantal trailers bevat de dvd bijvoorbeeld een tweetal commentaartracks. Eentje met de auteurs en regisseur van de film en ook eentje met de hoofdrolspelers. Beide tracks zijn bij tijd en wijle erg grappig om te horen, maar na een half uur blijkt wel dat hun idiote ideeën bijna allemaal in de film zelf zitten verwerkt. Daarnaast bevat de release een flink aantal interviews met de cast, waarbij de gesprekjes zijn onderverdeeld in verschillende thema's. Jammer genoeg bestaat dit gedeelte van de dvd vooral uit het complimenteren van de crew en het bejubelen van de sport. Verder kun je een aantal matige scènes bekijken die de uiteindelijke film niet hebben gehaald en bevat de dvd een compilatie van een aantal flauwe scènes.



Zoek je een sportfilm of een film met subtiliteit? Sla The Benchwarmers dan zeker over. Anderhalf uur aan meligheid, flauwe grappen en soms zelfs gênante gebeurtenissen vullen je huiskamer als je deze dvd opzet. Nergens probeert The Benchwarmers intelligent of serieus over te komen, behalve als het gaat om het ophemelen van de nerds in deze wereld. De release op dvd is keurig, al hadden er best nog wat bloopers bij gepast. Als je gewoon een keer zin hebt in een hoop meligheid, dan is The Benchwarmers wat voor jou; lekker pretentieloos vermaak.


Label: Sony H.E. Releasedatum: 1 februari 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!