CD: Do The Undo - s/t

Harry (Dinosaur_Sr)
Heimwee naar Daryll-Ann? Woelend in je bedje, denkend aan Paulusma en consorten? In de consorten zit 'm de kneep. Hoofdconsort was Anne Soldaat, gitarist en zanger. Do The Undo is de nieuwe band van Anne Soldaat.


Op de voorkant van de cd prijkt een jochie, een schelm zou 'ie in Oudhollands geheten hebben. Speels, in een te klein t-shirt en strakke spijkerbroek. Springend, joelend.

Een beetje zoals Soldaat klinkt op dit titelloze debuutalbum. Viel Soldaat in Daryll-Ann in mijn brein en herinnering op door zijn weergaloze gitaarpartijen (no fillers, all thrillers), en bij uitzondering zijn zang, nu blijkt Soldaat ook een hypnotiserend zanger te zijn, maar vooral een excellent liedjesschrijver. Het is een beetje zuigende muziek (en het lijkt daarin best veel op Daryll-Ann), kabbelend met meedeinende zang. Neem nu 'Two Sides'. Al pielend kijkt Soldaat uit over de boulevard of Utrechtsestraat, ziet de wereld aan zich voorbijgaan en mijmert.

'Don't Let Go' is synoniem voor een knisperend popliedje, en is niet de enige op dit album. Wie een gitaristenalbum verwacht, is op het verkeerde been gezet. Het is vooral een liedjesalbum. Niet vlammend met het plectrum om de middelvinger omhoog, maar een album wat je in bewondering en een 'feel-good' stemming achterlaat. In alle hoekjes en gaatjes van het leven een lichtpuntje, een akkoordje en bemoedigend woordje (labelgenoot Meindert Talma zou het gezegd kunnen hebben).

De tweede helft van het album is wat minder dromerig, wat meer up-tempo. Met dezelfde prachtige liedjes als basis. Om weer terug te keren naar het observerende en dzwepende 'The Heart I Had' en 'Wildlife', bijna odes aan Daryll-Ann, subtiel, artistiek, energiek en doelgericht tegelijk.

Een album van een constant hoge kwaliteit. Een album wat me haast verleidt om de html-code te veranderen in vijf sterren. Wat me tegenhoudt? Ik ben misschien wel zo bescheiden als Soldaat. Maar als ik een tip mag geven: verkoop ze uit.


Label: Excelsior Recordings Releasedatum: 19 januari 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!