CD: Homegrown 2006

Erik (getikte_rik)
Homegrown 2006, het album dat door de bezoekers van State Magazine is samengesteld, werd een maandje geleden in de Amsterdamse Paradiso gepresenteerd. Het is een lijst van in totaal 20 hiphoptracks geworden, rechtstreeks van de 'Verenigde Straten' van onder meer Zwolle, Rotterdam en 'Alphen a/d Rhyme'. Nu het jaar 2006 daadwerkelijk tot de geschiedenis behoort is het de hoogste tijd om de oogst van '06 eens nader te beschouwen.


De opener van Homegrown 2006 is even logisch als voorspelbaar: Opgezwolle's Hoedenplank trapt net als op Eigen Wereld af. Dit bejubelde album is inmiddels een jaar oud, en werd bij uitgave in januari 2006 al getipt als hip-hopalbum van het jaar. Maar net als bij een voetbalwedstrijd waar in de eerste minuut gescoord wordt, zou het wel erg saai zijn als het alleen bij dit hoogtepunt bleef. Want 2006 had veel meer te bieden.

Zo staat er als derde plaat Pomp die Shit van Winne op de lijst, die daarmee definitief de toon zet voor het album: veelal vette, bombastische beats, rauw en geen sample te veel. Geen toeval dat Winne het album ook besluit met Net als Ik? Naast Winne staat ook plaatsgenoot U-niq op de lijst die in zijn Rotterdam een statement maakt zonder uiteraard à la Lange Frans en Baas B een bataljon violen aan te rukken. Die laatste twee ontbreken dan ook, net als Ali B. en Brainpower. Gemist worden ze uiteraard niet. Homegrown biedt immers alleen de top van de nederhop, niet de top van de verkooplijstjes.

Dat wil niet zeggen dat het aan grote namen ontbreekt op deze verzamelaar. Zo is daar de on-Nederlands sterke track van Postman ft. Anouk: het welbekende Downhill en hangt Extince ook nog even de player uit op nummer 8 van het album: 20 Jr., overigens niet het sterkste nummer van hem, of van dit album als geheel.


Andere nummers die niet onvermeld mogen blijven zijn Zoveel Stress van de Eindhovense Kempi (zie foto), die van achter de tralies een contract tekende bij Top Notch, en 0172 van Salah Edin. Van deze laatste komt eind maart van dit jaar ook al een album uit op het genoemde label: Nederlands Grootste Nachtmerrie. Dat belooft heel wat, want het zal geproduceerd worden door Focus, die onder meer produceerde voor Dr. Dre en diens Aftermath-label.

Wanneer Opgezwolle's Rico ook nog mee doet op de geweldige beat van Blaxtars Schrijf ik, en er nog goede tracks van Kleinejay (Snotaap) en Jiggy Djé (Blauw Bloed) op Homegrown 2006 staan, kan met recht teruggekeken worden op een topjaar voor de hiphop. En de nieuwe oogst is al weer in aantocht. Topjes!


Label: Top Notch Releasedatum: 2 december 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!