CD: Kerstspecial

Lars (detulp050)
Als je in de weken voor kerst door een willekeurige winkelstraat loopt word je overspoeld met kerstmuziek. Jammer genoeg kennen de meeste winkeliersverenigingen niet echt de kracht van vernieuwing. Zeker als je in een Blokker of HEMA werkt kun je na een dagje werken geen kerstmuziek meer horen, simpelweg omdat je om het uur weer hetzelfde riedeltje aan moet horen. Gelukkig brengen veel artiesten in december ook nieuwe kerstreleases uit, welke moeten concurreren met de zoveelste nieuwe kerstverzamelaar. Komt er nog iets uit dat de moeite waard is of moeten we zien te leven met de klassiekers die zelfs voor Sky Radio begrippen zijn uitgekauwd?



Het best verkochte kerstalbum ooit is het album van Mariah Carey, met de bijzonder originele titel 'Merry Christmas'. Of het het strakke kerstpakje van de wulpse zangeres is of haar zwoele stem die de verhalen van kerstmis door de boxen laat schallen, laten we maar in het midden. Waar je als artiest in ieder geval zeker van bent wanneer je een flinke kersthit scoort, is dat je tot in de lengte van dagen kunt blijven cashen. Neem nou Chris Rea, wiens 'Driving Home for Christmas' al minstens miljoenen keren op de radio is gedraaid. Wie kent de tekst van 'Last Christmas' van WHAM! nou niet uit zijn hoofd, net als de boodschap van Band Aid?. Maar ook de oudjes doen het goed tussen de klassiekers, zoals 'I'm dreaming of a white Christmas' van Frank Sinatra. Het is onmogelijk om een overzicht te geven van alle nieuwe kerstmuziek. Daarvoor is het aanbod te groot en de ruimte in een enkele review te klein; sommige albums krijgen daarom een eigen review.



Voor wie de eerder genoemde hit 'I'm Dreaming of a white Christmas' een van de meest aansprekende kerstnummers is, is de cd Christmas with The Rat pack een echte aanrader. Artiesten als Sammy Davis jr., Dean Martin en Frank Sinatra zetten qua kerstmuziek hun beste beetje voor en lijken qua sfeer het beste aan te sluiten bij het kerstimago van de jaren vijftig en zestig, krachtig in de markt gezet door Coca Cola. Alhoewel de sound van de cd heerlijk nostalgisch overkomt, is een groot deel van de nummers op de cd lekker vernieuwend. Geen wonder, want de nummers op het album zijn bijna allemaal nog nooit eerder uitgebracht op cd. Frank Sinatra had namelijk zijn collega's gevraagd een aantal nummers op te nemen, om op een gelimiteerde LP uit te brengen voor een besloten groep. Christmas Time All Over The World en The Christmas Song van Sammy Davis Junior waren alleen eerder te beluisteren op zijn 'tribute' voor Nat King Cole. Peace on Earth van Dean Martin en It Came Upon A Midnight Clear van Frank Sinatra zijn in deze uitvoering zelfs nog nooit eerder uitgebracht. Christmas with the Rat Pack is een warm, nostalgisch album dat erg de moeite waard is.



Een andere oudgediende met een kerstalbum is Billy Idol. De Britse zanger, zijn echte naam is William Michael Albert Broad, is vooral bekend van zijn punkrock en deed vorig jaar nog Nederland aan in zijn Europese tour. Ondanks zijn ruige imago brengt Billy Idol dit jaar een kerstalbum uit, getiteld Billy Idol: Happy Holidays. Een cd gevuld met covers van overbekende kerstliedjes van alle tijden, ingezongen door Idol en met muzikale begeleiding van onder andere Derek Sherinian. In het voorwoord in de inlay geeft Idol aan dat hij besloot het album op te nemen als een mogelijkheid voor iedereen om te genieten van zijn keuze in kerstmuziek. Hij vertelt dat hij elk jaar familie en vrienden thuis ontvangt voor een warm en bijzonder kerstdiner en daarbij iedereen verwent met zijn muzikale keuze. Dat het album niet is opgenomen rond kersttijd is duidelijk te merken. Niet alleen is een meerderheid van de nummers ingezongen met grote desinteresse, ook weet hij nergens het ontastbare kerstgevoel in zijn stem te leggen. Een stoere rocker die zingt over Frosty the Snowman en zelf al niet gelooft in het resultaat is net zo effectief als viagra bij een dood rendier. Alleen qua tekst heeft dit album met kerst te maken. Billy Idol: Happy Holidays is eerder lachwekkend dan sfeerverhogend.



Ann and Nancy Wilson, beter bekend als Heart, geven hun eigen interpretatie van kerstmuziek. Een album dat vooral bestaat uit eerder uitgebrachte kerstliederen, maar nu voor het eerst op één cd. Twee nummers zijn nieuw, te weten Mary en Let's Stay In, de rest is afkomstig van eerdere releases van Heart. Een combinatie van traditionele liederen, religieus getinte nummers en materiaal dat helemaal afkomstig is uit de fantasie van de gezusters Wilson. Het album, dat qua stijl het best te omschrijven valt als Folk, is een heerlijk luisteralbum. Een cd waarbij de liefde voor de muziek duidelijk naar voren komt en de sfeer van kerst wordt opgeroepen. Zeker als je moe wordt van die continu herhaalde kerstmuziek is Heart: A Lovemongers Christmas erg de moeite waard.



Ben je verzot op de Feliz Navidad's van deze wereld? Dan kun je zo'n beetje overal terecht voor diverse compilaties. Van tankstation tot warenhuis en van bouwmarkt tot stationsrestauratie, het lijkt wel alsof de wereld wordt overspoeld met cd's met telkens dezelfde nummers erop. Maar welk overzicht moet je nou hebben als je verzekerd wilt zijn van het ultieme kerstgevoel? Er zijn twee releases die opvallen als je kijkt naar de marketingcampagnes. Allereerst de kerstcd van Q-Music: De Foute Kerst CD. Jeroen van Inkel is zijn eigen collectie van kerstmuziek ingedoken en kwam op de proppen met de negentien 'foutste' kerstnummers tot nu toe én een nieuwe release. Het begrip 'fout' betekent bij Q-Music overigens niet direct 'slecht', maar eerder dat de nummers de moeite waard zijn ondanks de gebrekkige kwaliteit, of hoe 'camp' het liedje is. Dat blijkt wel uit de tracklist. Zo bevat het album bijvoorbeeld het voor velen onbekende Ik ben een Kerstbal van Bert & Ernie, een briljant nummer over de spiegeling in een glazen kerstbal. Ook kun je luisteren naar dé kerstplaat van 2 Brothers on the 4th Floor en Een Eenzame Kerst van ons aller André Hazes. Jammer genoeg missen er toch nog wel een aantal klassiekers, zoals Last Christmas van WHAM! en All I Want For Christmas van Mariah Carey. Geen probleem op zich, want De Foute Kerst CD pretendeert ook nergens de ultieme selectie van kerstmuziek te zijn.



Tot slot de verzamelaar van Universal Music, met de klinkende titel Christmas No 1 Hits. Als je de hoes ziet en de tracklist bekijkt, dan zou je verwachten dat het hier gaat om een release met louter kerstmuziek. Groot is de verwondering dan ook dat er op de eerste cd (van de twee) opeens Nine Million Bicycles van Katie Melua staat. Nu heeft Katie wel een kerstplaat opgenomen, maar om haar eerdere hit nou als kersthit te bestempelen, dan kun je Billy Idol ook wel als kerstman benoemen. Gelukkig bestaat de release uit een groot deel van het bekende repertoire, aangevuld met een aantal relatief onbekende kerstnummers. Van U2, The Beach Boys en Stevie Wonder komen er wat minder gedraaide opnames voorbij, terwijl Jose Feliciano zijn Feliz Navidad voor de miljardste keer ten gehore brengt. Wat dat betreft is de verzamelaar van Universal een geslaagde mix van bekend en (relatief) onbekend werk. Toch missen ook hier weer een aantal bekende nummers, zoals wederom WHAM! en Mariah Carey.



Dat de kerst mensen bij elkaar brengt blijkt dus wel een beetje uit de diversiteit in de muziekwereld. Als het gaat om kerstmuziek doet genre of publiek er veel minder toe en is er altijd wel een band of artiest die een kerstlied opneemt. Of de poging geslaagd is hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak, maar je hebt in ieder geval de keuze. Wat je ook besluit te draaien met kerst; of je nu een cd'tje opzet of voluit kiest voor 'The Christmas station', namens de hele reviewcrew in ieder geval een hele fijn kerst toegewenst!