CD: Aimee Mann - One More Drifter in the Snow

Phedre77
Kerst kan best gezellig zijn, dus ik wil best eens een poging doen iets van dit feestje te begrijpen, maar kerstcd's en kerstmuziek gaan me al snel te ver, wat een vrolijkheid! Aimee Manns One more drifter in the snow is een uitzondering. Deze tijdloze cd kun je prima buiten kersttijden beluisteren, omdat het niet heel erg overvol is met kerstgeluiden. Geen belletjes, geen gejingle!

De tien nummers op deze cd zijn deels nieuwe vertolkingen van bestaande nummers en deels nieuw geschreven nummers. Eén van haar eigen nummers is 'Calling on Mary', een spannend nummer met een triest ondertoontje. Door Manns stem, beheerst en kalm, neigen bijna alle nummers snel naar een triest, melancholisch sfeertje, perfect voor Kerst. Toch word ik eerder vrolijk dan treurig van haar vertolkingen van deze nummers, omdat haar typische stem een gevoel van kracht en plezier geeft. Alsof ze de hele wereld aan kan en precies weet waar ze mee bezig is.

Een paar nummers zijn wat meer cliché, zoals 'I'll be home for Christmas', 'Winter Wonderland' en 'Have yourself a Merry Little Christmas', maar zelfs die nummers hebben een eigen draai gekregen zodat ze nergens de kriebels opwekken die normale kerstnummers wel doen (bij mij dan). Het spannende, korte nummer 'God rest ye Merry Gentlemen' wordt gevolgd door een ingetogen versie van 'White Christmas'. En wat een verrassing om een duet aan te treffen met Grant Lee Phillips (zanger van Grant Lee Buffalo). Dit duet is meteen één van de leukste nummers op de cd. 'You're a mean one, Mr. Grinch' is een nummer uit het verfilmde boek van Dr. Seuss: How the Grinch stole Christmas. Manns bedoeling was om met deze cd de "spooky beauty and mystery that Christmas is" te vangen. Die termen raakt ze inderdaad met deze cd. Het is een buitengewoon mooie cd vol sfeervolle nummers. Wil je een keer iets anders draaien tijdens Kerstmis dan de standaard bellenherrie, denk dan eens aan Aimee Mann.

De 46-jarige Aimee Mann is al tientallen jaren actief in de muziekwereld. In de jaren '80 is ze de zangeres van 'Til Tuesday, waar ze ook de basgitaar speelt. Na 1990, wanneer de band uit elkaar valt, probeert Mann een solo-carrière op te zetten wat in het begin moeizaam gaat, o.a. door strubbelingen met platenlabels. Haar definitieve doorbraak komt in 1999 als ze wordt gevraagd mee te werken aan de soundtrack van de film Magnolia. Had ik in eerste instantie slechts vaag wat over Aimee Mann gehoord, inmiddels ben ik van plan om ook eens een gewone cd van haar op te zoeken. Haar stem verveelt nooit.


Label: V2 Records Releasedatum: 4 november 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!