Boek: DiFalco & Greenky Herz - Het Grote Zus Handboek

Phedre77
Deze simplistische titel beloofde niet veel goeds. Ik hou niet zo van die populaire, chicklitterige aanpak van het leven. En ik hou ook niet zo van aparte boeken over carrière maken voor mannen en vrouwen. Ik kan het niet uitstaan dat daar blijkbaar andere regels voor gelden. Toch moet ik misschien eens voorzichtig overwegen of ik dat WEL moet gaan geloven. Het Grote Zus Handboek vindt in ieder geval dat het overduidelijk is dat mannen anders worden behandeld in werksituaties dan vrouwen. En dat je als vrouw dus andere truukjes moet gebruiken om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Ondanks de hippe titel, zit het boek redelijk degelijk in elkaar. Het is goed te lezen, omdat het volledig in diezelfde hippe spreektaal is geschreven, inclusief nieuwe, betere termen voor vervelende, saaie en dure businesswoorden. Zo is Netwerken nu Kletsen (en ben je een Kletstante). En als dat goed gaat, wordt er geZoemd. En aan Zoemen heb je heel veel, omdat mensen met wie je Zoemt, je later eventueel wel misschien zouden willen helpen met het een of ander. Volgens het Grote Zus Handboek is het geoorloofd om 40% van je tijd te besteden aan Netwerken, pardon Kletsen. De overige 60% moet je gewoon je werk doen.

In korte hoofdstukken lees je naast Kletsen en Zoemen over sollicitatiegesprekken, lichaamstaal, wie je moet vertrouwen (niemand dus), hoe je de baas moet paaien, dat je een front moet vormen met je vrouwelijke collega's, hoe je moet plannen, wat je wel en niet moet zeggen en doen. Niet alles is even praktisch als je carrière moet maken vanuit een baan die niet goed betaalt, want veel van de beschreven methodes kosten geld! Zo hoor je regelmatig nieuwe outfits aan te schaffen en nieuwe kapsels aan te laten meten (zeker als je de vrouw van de baas hebt beledigd) en behoor je een manicure toch zeker regelmatig te regelen. Daarnaast behoor je naar lezingen te reizen, je in te schrijven voor cursussen, cadeautjes te geven en iedereen bij elke gelegenheid kaartjes en briefjes te sturen. Ik ben failliet voordat ik zelfs maar kan beginnen aan die nieuwe, geweldige baan!

Naast de vele handige tips en methodes om carrière te maken, staat er echt ook veel onzin in het boek. Dingen die elk verstandig mens toch wel uit zichzelf begrijpt. Zo behoor je niet over seks te praten tijdens een sollicitatiegesprek en mag je ook niet gaan huilen...

Storend in het boek zijn de keren dat je als lezer 'schat' of 'meid' wordt genoemd ("En daarom, schat, zijn wij hier"). Hier en daar staat een tenenkrommende zin of metafoor: "Voorbij: De kans dat Ben Affleck je zoent is groter dan de kans dat je deze baan krijgt." en "Mona Lisa-gezicht: Een blik die moeilijker te lezen is dan Beowulf."

Het boek is geschreven voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Veel van de gewoonten in het beschreven bedrijfsleven komen hier nauwelijks voor. Of wellicht alleen in de hogere takken van het bedrijfsleven. Dat maakt het boek niet helemaal onbruikbaar voor ons allemaal, maar je moet wel even goed bekijken wat je zelf kunt gebruiken en wat je echt links moet laten liggen.

Omdat ik niet heel erg positief ben, geef ik het boek geen vier sterren. Omdat ik niet heel erg negatief ben, geef ik het geen twee sterren. De drie sterren heeft dit boek te danken aan de mogelijkheden die het boek heeft ALS je het kritisch leest en alle gegeven tips filtert voor je eigen situatie. Als je dat goed doet, ben je zeker in staat om Opties te kweken en PMS (Politieke Misère Syndroom) te voorkomen. Misschien tik ik over een jaartje een follow-up review van dit boek, dit keer op mijn nieuwe, dure laptop, in mijn nieuwe kantoor, zittend in mijn heerlijke, dure draaistoel, afwezig spelend met die hele dure ketting op mijn nek en met mijn voeten gestoken in peperdure pumps. Nah, who am I kidding, geef mij mijn Doc Martens maar.

Voor een voorproefje: www.bigsistersguide.com


Uitgever: Uitgeverij Sirene ISBN: 9058313956 Pagina's: 303
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!