DVD: Sjaak Bral - Bloedlink

Wouter Kursten (Magneet)
We hebben in Nederland meerdere grappige Hagenezen. Naast Harrie Jekkers, Wim de Bie en Kees van Kooten is er natuurlijk ook Sjaak Bral. Deze 41-jarige cabaretier timmert al sinds 1992 aan de weg. Zijn vorige show Bloedlink is nu op dvd verschenen.

Bral werd ontdekt na een optreden bij het Veronica-programma RUR. Nadat hij ook nog een interview had gedaan bij het radioprogramma De Avondspits was de basis gelegd voor zijn succes. Binnen twee jaar was hij een gewaardeerde stand-up comedian. Tevens richt hij het gezelschap A Night of Comedy op en bedenkt hij mede het enige comedyfestival van Nederland: A Big Night of Comedy.

Naast zijn werk in het theater doet Bral nog veel meer. Zo schrijft hij columns, presenteert tv en radioprogramma's, promoot het Haagse taaltje en schrijft ook nog eens verhalen.



In Bloedlink draait het om een cipier en een gevangene die vrijgelaten gaat worden. Ze doen beiden hun verhaal over het gevangenisleven en het leven buiten de gevangenis. Dit is natuurlijk een goed gekozen thema in het harde Nederland van deze tijd. Het geheel levert dan ook een dolkomische voorstelling op.

Als extra zit er bij deze dvd een disk met Brals oudejaarsconference Vaarwel uit 2005. Deze oudejaarsconference maakt hij ieder jaar en wordt uitgezonden bij TV West. Als extra bij de extra is er een half uur materiaal toegevoegd dat vorig jaar niet is uitgezonden bij TV West. Grappig detail is dat Bral bij deze show de kijkwijzer zelf doet.

Helaas gaan de verhalen in de shows van Bral nooit echt diep. Hierdoor moet hij het toch hebben van de directe grappen en woordspelingen. Dit is gelukkig absoluut geen beperking en ik heb dan bij beide dvd's ook een groot deel van de tijd in een deuk gelegen. Zijn liedjes zijn leuk om te luisteren en de decors zijn altijd goed en origineel uitgevoerd. De shows van Sjaak Bral bestaan meestal uit de vaste ingrediënten van een cabaretvoorstelling: liedjes, verhaaltjes en een rode draad. Niet erg vernieuwend dus maar gewoon Oudhollands degelijk.

Bloedlink is een leuke dvd om te kijken. De extra's maken hem nog eens extra de moeite waard, en deze dvd zou in geen enkele dvd-kast misstaan. Vijf sterren krijgt de dvd niet maar wel vier dikke jongens.


Label: CNR Releasedatum: 31 mei 2006
Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!