Film: The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning

Frank (DeGaldeano)
Leatherface kennen we allemaal. De angstaanjagende kettingzaagbediener met enkele lichte psychopathische trekjes heeft het dan ook niet makkelijk gehad in zijn jeugd. Dat hij uiteindelijk mensen bewerkt met attributen als vleeshaken en andere wapens in The Texas Chainsaw Massacre is een rechtstreeks gevolg van het gebrek aan familieliefde dat hij gehad heeft. Klinkt best interessant. Deze sequel van producer Michael Bay en regisseur Jonathan Liebesman, The Beginning, zou ons dan ook moeten leren wat zich allemaal heeft afgespeeld voordat de zwaar gestoorde zoon uit de Hewitt familie in 2003 Jessica Biel en haar vrienden op de doorzaagtruc trakteerde om ze vervolgens te verorberen tijdens het avonddiner.



Eind jaren zestig. De Verenigde Staten zijn verwikkeld in een zware strijd in Vietnam. Wanneer de broers Dean (Taylor Handley) en Eric (Matthew Bomer) opgeroepen worden om de strijdkrachten te gaan ondersteunen, besluiten ze nog even flink feest te gaan vieren met hun vriendinnen tijdens een roadtrip. Maar, in plaats van getrakteerd te worden op een feestje, komen ze na een achtervolging terecht in een autocrash. Sheriff Hoyt (R. Lee Ermey) staat echter klaar om de tieners te 'helpen' en neemt de jongeren mee in zijn patrouillewagen. Hulp is wat de jongeren verwachten, marteling is wat ze krijgen. Daarbij maken ze kennis met de jonge Thomas (Andrew Bryniarski), oftewel Leatherface. Hier begint alle gruwelijkheid in het verlaten Texaanse dorpje. Mensen die voor het avonddiner uitgenodigd worden, staan waarschijnlijk een dag later zelf op het menu....



De fans van de reeks zullen vol verwachting zijn hoe de regisseur Thomas' karakter heeft weten uit te diepen. Helaas zullen zij niks anders dan teleurgesteld worden, want de intro (die rond de tien minuten duurt) jast het volledige verhaal er direct doorheen. Een gemiste kans, want op de intro zelf is weinig aan te merken. Vernieuwend is de film allerminst, daar waar weer een hoofdrol voor de kettingzaag is weggelegd en verreweg de meeste karakters in de film gruwelijk vermoord worden. Daarentegen is de film wel eng. De regisseur weet, met name door de sfeervolle filmopnames en duistere muziekkeuze, een spanning op te bouwen tot de scène zijn climax bereikt. En uiteraard is die climax zo bloederig als het maar zijn kan. Dat er uiteindelijk weer een uitgekauwde renscène en de onvolprezen 'niet-startende auto' aan de film zijn toegevoegd moet dan maar voor lief genomen worden.



De acteurs leveren overigens een redelijke prestatie. Vooral de oudere generatie acteurs weet de film behoorlijk boeiend te maken. Als bioscoopbezoeker kan Lee Ermey je zo het bloed onder de nagels vandaan halen dat je hem af en toe uit het scherm wilt trekken. Het karakter van Thomas is een uitdagende en moeilijke rol, zeker omdat deze moordende slager geen tekst heeft om zijn gedachtes te ventileren. Daarom is het erg knap dat Bryniarski zijn rol zo overtuigend weet neer te zetten. Hij heeft er overigens ook wel het postuur voor, een duidelijk gevalletje van typecasting.



Uiteindelijk voldoet de film aan alle horrorcriteria. Een klassieker zal het zeker niet worden, een aanvulling op het genre ook niet. Daarvoor zijn weer te veel clichés uit de kast getrokken. Echter zijn deze clichés bepaald niet slecht verfilmd en de cast heeft ook goed werk geleverd. Voor liefhebbers van de originele versie uit 1974 en de remake uit 2003 voegt de film uiteindelijk weinig toe. Voor de bioscoopbezoekers die hier maling aan hebben is de film toch wel een aanrader. Voor hen wel de tip van tevoren niet te veel vettig eten naar binnen te werken.


Label: New line Cinema Releasedatum: 16 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!