Bordspel: Pirates of the Caribbean DVD-spel

Lars (detulp050)
De laatste jaren is de dvd-speler niet meer weg te denken uit de huiskamer. In bijna elke woning staat er wel eentje aangesloten op de televisie en veel spelletjesbedenkers hebben dat aangegrepen om een nieuw soort bordspel te introduceren: het dvd-spel. In principe verschilt het dvd-spel niet veel van elk ander bordspel; je speelt het met een bord, pionnen en soms dobbelstenen. De grote vernieuwing zit hem in het toevoegen van een multimediaal onderdeel: de dvd. Sinds kort is er een nieuw spel op de markt dat deze techniek toepast: Pirates of the Caribbean DVD Game, gebaseerd op de recente bioscoopkraker met Johnny Depp en Orlando Bloom.



Pirates of the Caribbean DVD Game bestaat uit een soort schatkaart van de zee, met daarop een paar eilanden met havens. Het bord is verdeeld in tientallen vlakjes, elk met hun eigen coördinaten. Elke speler begint het spel in zijn of haar eigen thuishaven en moet met de dobbelsteen bepalen hoeveel vakjes deze mag bewegen op het bord. Elk zeevakje bevat mogelijk een schat en de eilanden met hun havens bevatten elk een spel dat gespeeld kan worden om rijkdommen te vergaren of -bij verlies- kwijt te raken. Als een speler zijn schip voor anker heeft gelegd op een bepaald vakje, moet deze de bijbehorende code intoetsen op de afstandsbediening van de dvd-speler. Met een kort filmpje krijgt de speler vervolgens te zien en te horen of er een schat of een tegenslag verborgen ligt onder de woeste golven. Als een speler in een haven terecht komt, moet deze wederom een code intoetsen en wordt er een spel opgestart dat bij het eiland hoort. Ook hier kun je als speler buit verzamelen of kwijtraken. Daarnaast kunnen spelers elkaar aanvallen om elkaars buit af te pakken. Het doel van het spel is uiteindelijk om een aantal vaten rum en een aantal kisten goud en zilver te veroveren. Met gelukskaarten, die je bij de spellen kunt winnen, kun je je tegenstander dwarszitten, ontsnappen aan andere piraten of jezelf verder helpen in het spel.



Het spel Pirates of the Caribbean DVD Game is zeer netjes vormgegeven en ziet er bijzonder mooi uit. Het bord is een soort schatkaart en de spelers krijgen elk een mooi metalen bootje om het spel mee te spelen. Ook de kaarten die de spelers dienen te verzamelen passen heel goed binnen het piratenthema. De dvd die een groot onderdeel van het spel uitmaakt, zit in een kartonnen hoesje; als de spelers de dvd in de speler hebben gedaan, wordt snel duidelijk dat de fabrikant er alles aan heeft gedaan om de piratensfeer op te wekken. Wat erg prettig is, is dat je niet alleen de spellen op de televisie kunt spelen, maar dat het volledige spel ook met duidelijke voorbeelden op de televisie wordt uitgelegd. Wat dat betreft is het spel binnen 10 minuten volledig te begrijpen, al is de schriftelijke gebruiksaanwijzing iets gedetailleerder dan de dvd. De spelletjes die de deelnemers met de afstandsbediening dienen te spelen zijn simpel van aard (dus ook geschikt voor de jongere spelers), maar je moet wel beschikken over een portie geluk om te kunnen winnen. Het is wel jammer dat er niet wat meer filmpjes zijn opgenomen op de dvd, want sommige stukjes komen wel erg vaak terug.



Alhoewel het spel Pirates of the Caribbean DVD Game op het eerste oog lijkt te moeten steunen op de recente gelijknamige film, heeft het een langere houdbaarheid dan enkel de populariteit van de film. Het spel ziet er erg verzorgd uit, is erg netjes verpakt en de spelelementen op de dvd voegen ook echt wat toe aan het plezier. Jammer genoeg is de adviesprijs vrij hoog (rond de 59 euro), maar dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met de hoge ontwikkelingskosten. Pirates of the Caribbean DVD Game is niet echt een spel waar je snel verslaafd aan raakt, maar het zal bij de spelletjesliefhebber ook niet snel verstoffen op zolder.


Label: Hasbro Aantal spelers: 2 tot 4 vanaf Leeftijd: 8 jaar
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!