DVD: Champions of Europe - FC Barcelona

Erik (getikte_rik)
Op 17 mei van dit jaar streed FC Barcelona met Arsenal in Parijs om de titel van beste voetbalclub van Europa. Op papier vormden deze twee tegenstanders de absolute droomfinale, want beide hadden niet alleen de eigen landelijke competitie, maar ook de UEFA Champions League seizoen 2005/2006 gedomineerd met bij vlagen hemels voetbal. Vooral Barcelona onderging een succesvol jaar, met sterren als Ronaldinho, Eto'o, en uiteraard onze eigen Mark van Bommel. Voor iedere voetballiefhebber, supporter van welke club dan ook, zijn de prachtige doelpunten van de 'blaugranas' in hun Road to Paris in een mooi overzicht op dvd gezet: Champions of Europa - FC Barcelona.



De uitgave van B-Motion is een dubbel-dvd, met zoals gezegd op disk 1 de 'Road to Paris', en op de tweede de 'Full match Final' van 17 mei 2006, wat overigens ook het wat anonieme afscheid van Dennis Bergkamp op de Europese velden was.
Samen bieden de twee dvd's (in Dolby Digital 2.0) zo'n vier uur voetbal, en niet het minste ook. Zo treffen de Catalanen in de poulefase Werder Bremen, Udinese en Panathinaikos, van wie vooral de laatste twee doelpuntrijk worden overtroffen. De hattrick van Ronaldinho tegen Udinese, de enorm snelle openingsgoal van Van Bommel tegen Panathinaikos, die uiteindelijk zou uitvloeien in een 5-0 overwinning: ze komen allemaal weer voorbij. En het levendige commentaar van de Catalaanse voetbalcommentatoren vergroot de opwinding alleen maar, al vallen ze nog vaker in herhaling dan Evert ten Napel. Veel verder dan 'Goal, Goal, Goal' (maal tien) schreeuwen komen ze immers niet. Bij elk tegendoelpunt voor Barcelona, dat zijn er niet al te veel natuurlijk, variëren de heren wél, want dan roepen ze maar één keer 'Goal'. En nog zachtjes ook.

In het menu van disk-1 (Spaans gesproken, Nederlandse voice-over en ondertiteling) staat alles zonder veel poespas op een rijtje. Je kunt lekker achterover gezeten nog eens de hele triomftocht naar Parijs herbeleven, of afzonderlijk kiezen voor de poulewedstrijden, de tweede ronde, de kwart- en de halve finale. De wedstrijdfragmenten worden besloten met heftige krantenkoppen en de hoogtepunten van de persconferenties. Natuurlijk kun je je daar ook weer even lekker ergeren aan het gedrag van José Mourinho, de Portugese succescoach van Chelsea, die de club van Frank Rijkaard in de tweede ronde tegenkomt.

De kwartfinale tegen Benfica, en de halve finale tegen AC Milan, die na winst op de Milanzen in San Siro werd gevolgd door een remise in het eigen Camp Nou, luiden de eerste dvd uit. Voordat je de finale op de tweede disc kunt gaan kijken, is er in het menu eerst nog even de mogelijkheid om kort alle hoogtepunten van de Road to Paris nog eens te bekijken.
De finale werd dan niet het prachtige schouwspel waar iedereen op had gehoopt, maar toch is de wedstrijd het nogmaals bekijken meer dan de moeite waard.
Het slotstuk van de dvd is de viering in Barcelona, die echter maar zo'n vijf minuten duurt. Wat dat betreft is het een redelijk sober overzicht van een prachtig successeizoen van de Catalanen. Wel bevat Champions of Europa - FC Barcelona nog een aardig extraatje in de vorm van het twaalf pagina's tellende boekje "De brede grijns in Barcelona", een reportage geschreven door Erik van Muiswinkel. Vijf sterren voor het voetbal, en een ruime drie voor deze dvd als geheel.


Label: B-Motion Releasedatum: 25 september 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!