CD: Roger Sanchez - Choice

Erik (getikte_rik)
Bij het grote publiek is Roger Sanchez vooral bekend van zijn dancehit Another Chance, waar in de clip een meisje met een steeds kleiner wordend (opblaasbaar) hart door de straten van het kille New York dwaalt. Deze megahit uit 2001, met de mierzoete zangsample van Toto's I Won't Hold You Back, was echter niet zijn eerste hit. Voor zijn doorbraak met zijn eerste studio-album First Contact was 'The S-man' al actief onder namen als DV8, Logic en The Underground Solution, waar hij menig clubhit mee scoorde. Na zijn doorbraak werkte Sanchez onder andere samen met grote namen als Basement Jaxx, Daft Punk en Armand Van Helden. Hoog tijd dus om op de befaamde "Choice"-serie van het Azuli-label de persoonlijke muziekkeuze van Mr. Roger Sanchez himself eens te beluisteren.


Op de eerste CD van deze dubbelaar staan de nummers waar Sanchez naar eigen zeggen door beïnvloed is, en hij trapt af met het zwoele Jungle Fever van Chakachas. Klinkt heel erg sexy, maar de remix lijkt al gauw in een te langdradig voorspel te verzanden als de openingstrack wordt gevolgd door het jazz-loungy Darkest Light van Lafayette Afro Rock Band. Echt spannend wordt het pas wanneer de Dominicaanse roots van de geboren New Yorker boven komen drijven. New Bell van Manu Dibango klinkt wellicht wederom te jazzy voor de pure house-liefhebber, maar Sanchez trekt zich daar niets van aan: de swingende afro-beat gaat dan ook moeiteloos over in het opgewekte Upside Down van Fela Kuti.

Toch is het niet alleen wereldmuziek wat de klok slaat. Roger Sanchez biedt gelukkig ook genoeg ruimte aan beats, en geeft onderhuids ook nog even een masterclass platenkennis. Zo laat hij horen waar veel hedendaagse samples vandaan komen. Baslijntjes, fluitjes, maar ook dé zomerhit van 2006, Same Man van Till West & DJ Delicious blijkt wel héél erg gebaseerd te zijn op For The Same Man van de B-Beat Girls. Deze track, de achtste uit de mix, stamt uit 1983. De tijd van de graffiti- en breakdance-hype waar Sanchez met nostalgie zal terugkijken, omdat hij in die tijd zelf al was begonnen als DJ in de straten van New York. Het vrolijk swingende Woman van Barabas, nummer elf op deze plaat, is zelfs nog ruim tien jaar ouder, en gaat weer over in het onvervalste disconummer Love Money van TW Funkmasters.


Roger Sanchez, ...Aiight

Na de geschiedenisles van de eerste CD, staat deel twee vol met acid tracks en 'early house classics'. Your Love van Frankie Knuckles bijvoorbeeld laat horen waar wij Roger Sanchez vooral van kennen. Veel meer groove, zwoele baslijntjes en ratelende beats in bijvoorbeeld Mr. Fingers' Distant Planet en early nineties clap-beats in 7 Ways To Jack van Hercules. Andere bekende klassiekers zijn het opzwepende Bring Down The Walls van Robert Owens en de early techno Energy Flash van niemand minder dan Joey Beltram.

Mocht de eerste CD een te experimentele reis naar oude disco-jazz-klassiekers zijn, dan klinken de bekendere early house klassiekers op de tweede wellicht als 'thuiskomen'. Of vice versa. De keuze van Roger Sanchez op deze editie van Choice is er een voor de fijnproevende liefhebber.


Label: Astral Music/Azuli Releasedatum: 29 januari 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!