DVD: Tristan and Isolde

Lars (detulp050)
De legende van Tristan & Isolde stamt al uit de Keltische tijd en werd in de twaalfde eeuw voor het eerst beschreven door Thomas of Britain en later door Wagner gebruikt voor zijn opera Tristand und Isolde. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de legende model stond voor Romeo and Juliet van William Shakespeare. Nu heeft Kevin Reynolds het tragische liefdesverhaal gebruikt voor een film, welke sinds kort op dvd is verschenen.



Na de val van het Romeinse Rijk werd Engeland verscheurd door onderlinge stammentwisten. De Ieren maakten handig gebruik van de heersende chaos en grepen de macht op het buureiland. Het verhaal begint voor ons bij een vergadering van baronnen die een verbond willen sluiten om de Ieren te verdrijven. Jammer genoeg zijn Ierse strijders op de hoogte van het plan en vallen de vergadering binnen. De zoon van een van de baronnen, Tristan (James Franco), is ooggetuige en ziet zijn ouders voor zijn ogen vermoord worden door de Ieren. Vanaf dat moment wordt hij opgevoed door stamhoofd Marke en deze ziet hij meer en meer als zijn vader. Tristan wijdt zijn leven aan het vechten voor vrijheid, maar wordt tijdens een aanval dodelijk verwond. Zijn strijdmakkers nemen traditioneel afscheid en duwen hem in een bootje de zee op. Gelukkig voor Tristan blijken zijn vrienden zich te hebben vergist, want hij is nog levend en belandt in Ierland. Daar wordt hij gevonden door Isolde (Sophia Miles), de dochter van de Ierse koning Donnchadh, die besluit hem in het geheim te verzorgen. Zonder elkaars afkomst te kennen worden de twee verliefd op elkaar, maar besluiten niet met elkaar verder te gaan. Tristan keert per boot terug naar Engeland, maar is sneller terug bij Isolde dan hij had kunnen weten.

Kort nadat Tristan terug is in Engeland besluit koning Donnchadh namelijk dat het tijd is voor zijn dochter om te trouwen. Hij organiseert een toernooi waarin afgevaardigden van verschillende Engelse stammen tegen elkaar strijden om de hand van Isolde; namens Marke doet Tristan mee. Pas als hij het toernooi heeft gewonnen dringt tot hem door dat hij zijn ware liefde heeft gekoppeld aan de man die hij als zijn vader ziet. Kan Tristan alsnog hopen op de liefde van Isolde en zal Engeland weerstand kunnen bieden aan de onderdrukking door de Ieren?



In principe voldoet Tristan & Isolde aan alle eisen die je kunt stellen aan een historisch drama. Het verhaal blijft redelijk trouw aan de originele legende (al heeft regisseur Kevin Reynolds sommige elementen iets waarheidsgetrouwer neergezet), het decor is regelmatig adembenemend, de kostuums roepen de juiste sfeer op en er wordt redelijk veel gevochten. Alhoewel de vonk tussen Isolde en Tristan volgens het verhaal wél overspringt, blijft het aan de kant van de kijker wat bekoeld, mede doordat je niet het idee krijgt dat de twee hoofdpersonen elkaar echt willen. Het is moeilijk om te zeggen waar het aan ligt, maar het lijkt wel alsof alles middelmatig is; het acteerwerk is in orde, maar het spat niet echt van het scherm af. Het is niet zo dat de film niet vooruit te branden is, maar echt vlotten wil het ook allemaal niet. In het extra materiaal geeft de regisseur aan dat hij veel tijd en aandacht heeft geschonken aan de vechtscènes en alhoewel ze er redelijk getrouw uitzien had er best wat minder tijd aan besteed mogen worden in ruil voor meer romantiek.



Tristan & Isolde is uitgegeven als een speciale editie, in een steelcase met twee discs. Op de eerste schijf vind je enkel de film (iets meer dan 2 uur) en op de tweede schijf staan de extra's. Jammer genoeg biedt de extra disc niet echt veel vermaak en had er best wat kritischer gekeken kunnen worden naar het extra materiaal en of dit alles niet gewoon op de eerste disc bijgeplaatst had kunnen worden. De totale duur van de extra's is namelijk 'maar' 54 minuten, waarbij je als kijker opgescheept wordt met filmclips (stukjes die rechtstreeks uit de film afkomstig zijn), tv-spotjes voor de film, trailers voor andere films, een fotogallerij (met shots uit de film) en een aantal muziekvideo's. Het enige wat wellicht nog interessant is zijn de interviews met de cast, waarin ze hun mening geven over de film en een korte 'making of', waarbij er vooral veel uitleg wordt gegeven over de locaties en de vechtscènes. Het lijkt er eerlijk gezegd een beetje op dat er koste wat het kost een tweede disc toegevoegd moest worden aan de release om het geheel verkooptechnisch wat interessanter te maken.



Tristan & Isolde is zeker geen slechte film. Er is veel aandacht besteed aan de kostuums, locaties en vechtscènes, maar helaas wil het verhaal niet echt op gang komen. Niet alleen ontbreekt de chemie tussen de hoofdrolspelers, waardoor je te weinig met ze meeleeft, ook had er meer gekozen moeten worden voor de romantische kant van het verhaal. De release op dvd is duidelijk zo in elkaar gezet dat het meer lijkt dan het is, en de dvd's zijn dan ook aan de dure kant (adviesprijs 24,99). Tristan & Isolde voldoet prima als een geschiedkundige vertelling, maar is te algemeen om echt te imponeren.


Label: Dutch FilmWorks Releasedatum: 3 oktober 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!