DVD: Chef!

Noud de Greef (gr8w8)
Wat maakt Gordon Ramsey nou zo tof om naar te kijken? Juist. Zijn getier en gescheld tijdens het vertonen van zijn kookkunsten. Lenny Henry's karakter Gareth Blackstock is daarop deels gebaseerd, al is hij beter als Chef, yes Chef! Deze man is de tiranistische chef-kok van Le Chateau Anglais, een noodlijdend restaurant in Engeland. Zijn kookkunsten zijn beloond met twee Michelin sterren, maar zijn sociale kwaliteiten zijn iets minder te noemen. Daar maakt hij ook geen geheim van: "Mijn naam is Gareth Blackstock en ik ben hoogst onsympathiek. Mijn enige betrachting in dit leven is de meest delicieuze en geraffineerde gerechten door die keukendeur te sturen. En als dat enkele mensenlevens kost, dan is dat mooi meegenomen!" En dat dan in het Engels uiteraard. Ondertussen heeft hij ook nog een vrouw, die ook te lijden heeft onder de scherpe tong van Chef maar misschien nog meer van zijn ongebreidelde passie voor koken, vierentwintig uur per dag. Ondanks alles, proberen ze samen het restaurant draaiende te houden.

De financiƫle problemen van het restaurant is een mooie rode draad door de hele serie, een mooie kapstok om elke aflevering een eigen klucht te geven. De afzonderlijke afleveringen zijn dan ook redelijk los te bekijken. Dat grote verhaal is eigenlijk ook helemaal niet bijzonder, de verhaaltjes per aflevering eigenlijk ook niet. Gewoon een leuk stukje komedie. Wat de serie echt maakt, is het kogelharde gedis door Chef. Dat verveelt nooit. Tenzij je zelf in zo'n keuken werkt natuurlijk. Een bekend probleem bij zulke Britse series is natuurlijk de vertaling. Niet alles is even spitsvondig in het Nederlands neer te zetten, zeker niet in de beperkte ruimte van de ondertiteling. Het is toch redelijk geslaagd bij Chef!, al is het toch aan te raden om ook gewoon zelf goed te blijven opletten. Seizoen een en twee zijn ook redelijk consistent, maar bij het derde seizoen komen er toch redelijk wat topacteurs in de dop binnendruppelen en wordt de serie meer naar buiten getrokken. Weg uit de keuken, weg van de plek waar Chef zijn toorn echt kan laten voelen. De BBC is te laat gestopt, het hoogtepunt was duidelijk al geweest.

De serie leek ook vooral te draaien om Chef. Echter zodra er acteurs vervangen werden tussen de seizoenen door, bleek juist die interactie de gouden greep te zijn. Vooral tussen Lenny Henry en Roger Griffiths in de rol van Everton, spreekt de dynamiek boekdelen. Minder scherp zijn de dialogen tussen Gareth en zijn vrouw Janice, maar misschien wel tien keer zo belangrijk. Juist hier is er een kleine glans van menselijkheid zichtbaar in Chef's karakter. Het maakt de serie. Aangezien ze scheiden aan het einde van seizoen twee en Janice dus niet terugkeert in het derde seizoen, wederom een oorzaak van het mindere succes daarvan. De kritiek is dus vooral, nouja, eigenlijk alleen gericht op het derde seizoen, Die lijkt er gewoon achteraan te zijn geplakt vanwege het succes van de eerdere twee. Die blijven gelukkig gewoon overeind staan, ook nu nog. Ramsey is ook nog steeds actief. Een hele serie koks volgt hem in zijn voetstappen en weten zich ook auditief erg creatief te uiten op de buis. Chef! zou daar best wel eens een inspiratiebron bij kunnen zijn geweest...

Label: Warner Bros Releasedatum: 4 oktober 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!