Boek : Bruce Robinson - De merkwaardige herinneringen van Th

Patrick (maduropa)
SubheaderDe merkwaardige herinneringen van Thomas Penman is natuurlijk al een merkwaardige titel. Het boek zelf gaat op die merkwaardige toer verder. Gesitueerd in Engeland in 1957 heeft de hoofdpersoon Thomas Penman inderdaad een merkwaardig leven, samen met zijn grootouders Walther en Ethel, zijn ouders Mabs en Rob, zijn zus Bel, en dan zijn er nog zijn goede vriend Maurice en zijn grote geheime liefde Gwen.

De schrijver Bruce Robinson is geboren op 2 mei, 1946 te Broadstairs, Kent, Engeland. Zijn carrière is hij ooit begonnen als acteur, en na een langere tijd zonder werk te hebben gezeten is hij begonnen met het schrijven van filmscripts. Hij heeft o.a. het script voor 'The Killing Fields' geschreven. Daarnaast heeft hij een autobiografische film geschreven, verfilmd onder de naam Withnail and I. Naast het schrijven van scripts heeft hij ook al meerdere boeken geschreven.

Het verhaal begint meteen goed met een beschrijving van de poepproblemen van Thomas. Al zijn hele leven poept hij steeds in zijn broek, vaak ongewild maar vol van extase als de 'aardappel' zich aandient. Daarna is het zaak om het bewijs te verstoppen. Zijn grootvader, een belangrijk figuur in zijn leven heeft hem het seinen geleerd. Beiden zijn daar extreem goed in. Walther, zijn grootvader, heeft het geleerd ten tijde van de 1e wereldoorlog, waar hij zwaar gehavend van thuis is gekomen. Nu mag hij niet weten dat hij kanker heeft, en hier snel aan zal sterven. Thomas is nu gefascineerd door de pornoverzameling van zijn grootvader en probeert met nagemaakte sleutels achter deze geheimen te komen. Als hij dan in de gaten heeft dat een privé-detective hem aan het schaduwen is, wordt het helemaal merkwaardig. Zou het te maken hebben met zijn zelfgemaakte bommen?

Subheader


Het boek is opnieuw uitgebracht als een rainbow-pocket. Uitbrengen op pocketformaat is natuurlijk mooi, het is goedkoper en makkelijk mee te nemen voor bijvoorbeeld in de trein. Maar helaas is verhaal zelf net zo merkwaardig als de titel. Er lijkt geregeld een hiaat in het verhaal te komen, die je dan zelf in moet vullen. Ook in de vertaling zitten wat veel aannames. Er zijn veel expliciet engelse benamingen en feiten gebruikt die de meeste lezers onbekend over zullen komen. Dat zorgt vaak voor wat extra verwarring, of het kost moeite om op die manier het plaatje compleet te krijgen. Daarnaast komt het verhaal maar moeizaam op gang, en komt pas laat in het verhaal de drang om verder te willen lezen eindelijk naar voren.



Uitgever: Rainbow ISBN: 904170660-7 Pagina's: 294
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!