DVD: What the bleep!? Down the rabbit hole

Noud de Greef (gr8w8)
What the Bleep Do We Know!? heeft een vervolg: What the Bleep!? Down the Rabbithole. Hoe ver wil jij gaan? De titel slaat op het idee dat een wetenschapper eerst helemaal los gaat, samen met Alice achter een wit konijn aan en met de meeste "malle" ideeën op de proppen komt, om daarna eens serieus te kijken of er misschien een kern van waarheid in zit. De eerste film, What the Bleep!? kreeg al behoorlijk wat kritiek. Losse flarden van de kwantumtheorie werden opgeschaald naar menselijke interactie en gebruikt ter promotie van een zekere mystieke stroming genaamd Ramtha School of Enlightenment. Krijgt U ook al jeuk? De film werd beloond met de Pigasus Award, een prijs voor discutabele parapsychologische zaken. Denk aan genverbrander, meneer Van den Broeke zou een grote kans maken. Dit is het vervolg, dat nog dieper in zou gaan op de zaken zoals behandeld in de eerdere film. Je merkt de toonzetting al, ook ik was vooraf al behoorlijk kritisch. Maar eerst kijken, dan oordelen, beide kanten van het verhaal eens horen.

Iets wat in de film zelf nogal ontbreekt. Wat er met What the Bleep!? mis was, kan nu weer herhaald worden. Down The Rabbit Hole is niet veel meer. Het wordt aangeprezen als het vervolg, maar zou beter versie twee kunnen heten. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde filmpjes met wat extra stukjes. Of er echt veel nieuwe opnames gemaakt zijn, valt te betwijfelen. Het is inderdaad een verdieping, daar is alles wel mee gezegd. Deel 1 is eigenlijk niet zo noodzakelijk om gezien te hebben, alles komt ongeveer wel terug in deze uitvoering, maar nu met gelukkig wat meer tempo. Er is meer aandacht voor de animaties en effecten, wat natuurlijk ook bijdraagt aan het kijkplezier. Het verhaal kan nog zo goed zijn, als het beeldend waardeloos is, wordt het een zware zit. Andersom kan natuurlijk ook.


Toch heeft de film dus beiden. De kritische houding vooraf bleek zo slecht nog niet. De film zelf bleek toch interessanter dan verwacht. Niet alles gaat er als zoete koek in, maar hier en daar valt er wel wat denkvoer uit te pikken. In een stevig tempo knallen de ideeën over neurofysica, kwantumtheorie, maar ook religie je tegemoet. Speel advocaat van de duivel in je eigen hoofd of met iemand anders tijdens of na het kijken van deze film. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om je met de zin van het leven bezig te houden. Dat zou misschien nog wel een betere boodschap bij deze film zijn, mits de zaken niet nogal eenzijdig belicht zouden worden. Dat doet zelfs Michael Moore beter, maar gelukkig weten wij allen al wat beter hoe om te gaan met propaganda. Down the Rabbit hole biedt in elk geval genoeg invalshoeken om ook geschikt te zijn voor nuchtere boeren met beide benen op de grond.

Label: Homescreen Releasedatum: 15 augustus 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!