Boek: Het wetboek voor Jongeren

Patrick (maduropa)
'Een ieder wordt geacht de wet te kennen'. Dit is een zin die we allemaal wel eens hebben gehoord, en vervolgens dachten we, "Okee, maar de wet is gewoon niet te lezen". Vervolgens worden er nog eens heel veel onderscheid gemaakt tussen volwassenen, jongeren en kinderen. Nu is er voor de jongeren eindelijk een naslagwerk waarin het grootste deel van alle voor hun belangrijke wetten staan verzameld, en zelfs met een duidelijke uitleg en een voorbeeld erbij. Het wetboek voor Jongeren is op 5 september overhandigd aan minister Donner.


Het wetboek voor jongeren


Het boek, "Wetboek voor Jongeren" is speciaal bedoeld voor jongeren, tussen de 12 en 18 jaar. Voor die groep gelden in een aantal gevallen andere regels dan voor volwassenen. De groep onder 12 jaar (12-minners) valt al helemaal anders onder ons rechtssysteem.
Maar het boek is niet alleen bedoeld voor de groep 12 tot 18. Als je een 12-minner bent kun je je alvast inlezen over wat je allemaal nog te wachten staat, en als volwassene kun je lezen welke uitzonderingen er zijn voor jongeren, of welke uitzonderingen er niet meer gelden voor jou. En uiteraard wat in een bepaald geval voor jou de consequenties kunnen zijn. Een mooi onderwerp daarin is het doen van aankopen, en het terugbrengen ervan. Jongeren mogen niet zonder toestemming van hun ouders grote aankopen doen, en kunnen bij een garantievraag natuurlijk makkelijker overbluft worden door een verkoper. Daarin is de wet echter helder, en het boek vertelt je wat de juiste weg is. Dat laatste is natuurlijk voor een volwassene ook goed te gebruiken.


Overhandigin van het wetboek


Maar het gaat niet alleen over aankopen in winkels. Er wordt over vele onderwerpen gepraat op een heldere en duidelijke manier. Zo wordt er een duidelijk beeld gegeven van de grondwet en andere wetten, en over het rechtssysteem zelf. Verder passeren onder andere verschillende onderwerpen de revue, en als voorbeeld noem ik dan school, het gezin, scheiding, werk, drugs en seksualiteit.
Ieder onderwerp heeft een eigen hoofdstuk, en dat begint met een inleiding. Verder worden de verschillende onderdelen van het onderwerp weer netjes uitgelegd in paragrafen, vaak met een klein voorbeeld. Daarna volgt dan nog meestal een praktijkvoorbeeld opgetekend door de rechtswinkels. (Alle namen zijn veranderd om de mensen te beschermen. Enige gelijkenis berust op louter toeval.)

Naast de papieren editie bestaat er ook nog een website, met daarin alle informatie, plus nog een aantal extra hoofdstukken, speciaal bedoeld voor digitale zaken en verschillende andere hot-items. Toegang tot deze site is voor de koper van het boek gratis. Daarnaast is het mogelijk om in plaats van het boek een keycard te kopen waardoor je dan volledige toegang hebt tot de site. De website is zeer duidelijk van opzet, en alle informatie is net zo leesbaar als in het boek, alleen staan er nu wat extra hoofdstukken bij. Ook is op deze manier de informatie natuurlijk eenvoudig bij te werken.
Het boek zelf heeft een mooi handzaam formaat in een stevige kaft die tegen een stootje kan. Altijd handig zijn de drie lintjes die je in staat stellen een meerdere hoofdstukken te markeren. De prijs van het boek ( Euro 17,50), de inhoud van het boek en de website zorgen bij deze voor een totaal van vijf sterren. Interesseert een papieren versie je niet, dan kun je in de nabije toekomst een keycard kopen. De prijs van deze kaart zal Euro 7,50 bedragen.


Uitgever: Lenthe Publishers i.s.m. Winkler Prins ISBN: 90-274-3248-1 Pagina's: 366
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!