DVD: Minotaur

Lars (detulp050)
Op het Griekse eiland Kreta zijn de restanten te vinden van een immens groot paleis. Zo'n 3000 jaar geleden woonden er maar liefst 30.000 mensen in het koninkrijk van koning Minos. Zijn vrouw Pasiphaë werd door toedoen van de god van de zee, Poseidon, verliefd op een witte stier en door dit beest bevrucht. Hierdoor beviel Pasiphaë negen maanden later van de Minotaurus, een wezen met het hoofd van een stier maar het lichaam van een man. De mythe rond dit monsterachtige wezen was voor Jonathan English de inspiratie voor de film Minotaur en sinds kort is deze film op dvd verkrijgbaar.



Elke vijf jaar worden er kinderen geofferd aan de Minotaurus om het dorp te besparen van de vloek van de monsterlijke god. De zoon van het dorpshoofd, Theo, wil de Minotaurus vermoorden om een einde te maken aan deze offers en besluit de plek in te nemen van een van de kinderen. Hij wordt meegevoerd naar het grote paleis waar hij getuige is van een aantal gruwelijke gebeurtenissen en de Minotaurus probeert te doden.


Hierboven: de stad Athene in de film Minotaur


Alhoewel je wellicht zou denken dat een bekende Griekse mythe garant zou staan voor een prachtig verhaal, is het bij Minotaurus niet meer dan een kapstok voor een slap verhaal. De makers hebben enkel het monster uit de Mythe als inspiratie genomen, maar volledig ontdaan van alle emotie en verwijzingen naar de oude Griekse wereld. Sterker nog, het lijkt wel alsof er juist moeite is gedaan om een historisch onjuist beeld te laten zien. Vergeet de Griekse wereld, en vergeet de godenwereld. Het paleis van de Minotaur lijkt qua omgeving meer op Egypte dan op Kreta, het dorp van waaruit de kinderen worden gestolen lijkt eerder gelegen aan Loch Ness dan aan de Middellandse zee en alle Griekse priesters komen blijkbaar uit Afrika. Combineer deze schat aan onvolmaaktheden met allerbelabberdst acteerwerk, onwaarschijnlijk slechte special effects en een volstrekt slaapverwekkend verhaal en je hebt met recht de slechtste historische film van 2006. Jammer genoeg gaat hier het 'het is zo slecht dat het weer leuk wordt' niet op, daarvoor gebeurt er gewoon te weinig.


Hierboven: de heerser van Kreta


Wat moet je doen als filmmaatschappij als je een film op de plank hebt liggen die de moeite van het bekijken eigenlijk niet waard is? Hoe verkoop je nou zoiets? Tegenwoordig hebben ze daar gelukkig een trucje voor, de zogenaamde steelcase. Een prachtige verpakking, met daarin twee discs, waarvan je zou denken dat deze alleen wordt ingezet voor de beste films die worden uitgebracht. Helaas, want soms kom je ook de meest beroerde films tegen met een dergelijke verpakking. Zo ook bij Minotaur, een steelcase met een tweede disc vol extra materiaal en een omschrijving die gedeeltelijk foutief is. Wél wordt er terecht en met opsmuk melding gemaakt van een rol van Rutger Hauer; jammer alleen dat hij nog geen 2 minuten in beeld is, want de film had wel wat ervaring kunnen gebruiken. De beeldkwaliteit is redelijk, alhoewel de lichtere scenes met veel vuur nogal onscherp lijken. De geluidskwaliteit is over het algemeen goed, al is het bijzonder slordig dat het geluid tweemaal een seconde of vijf wegvalt. De tweede disc in de steelcase bevat een grote hoeveelheid aan extra's, maar deze zijn van dezelfde kwaliteit als de film zelf en absoluut niet de moeite waard. Het had met een beetje moeite en selectie allemaal makkelijk op de eerste disc gepast.


Volgens de mythe half man, half stier


Minotaur is een film met een flinterdun verhaal, slecht acteerwerk, beroerde special effects en een tot tweemaal toe wegvallend geluidsspoor. Het is echt jammer dat men op basis van een mooie mythe geen mooie film neer heeft weten te zetten, sterker nog, het heeft eigenlijk helemaal niets meer met de mythe van doen. De steelcase met een overdadige hoeveelheid aan extra materiaal kan niets verbeteren aan de release. Lekker laten liggen en eigenlijk die ene ster zelfs niet waard.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 13 augustus 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!