Boek: Monica Klöpping - De grote zwarte wolk

Tanja (FEE_sT)
Niet iedere vrouw zweeft na een bevalling op een roze wolk. Een enkele heeft een grote zwarte wolk boven het hoofd hangen. Niet omdat ze alles nu zo negatief inzien, maar omdat ze ziek zijn. Zoals Monica, columniste, schrijfster en vrolijke meid, en zoals ik haar ken, supermoeder. Toch liep haar leven een tijdje zeker niet over rozen. Toen haar tweede kindje, Damian, was geboren raakte Monica compleet boekie-zoek, volledig de weg kwijt. Complotten en paranoïde gedachten kwamen in haar op, ook al probeerde ze er tegen te vechten. Ze had geen band met haar kind en wilde het wel wat aandoen. Gelukkig was ze zo sterk om hulp in te schakelen waardoor er een balletje aan het rollen ging. Ze werd opgenomen en behandeld, en zet zich nu in voor haar gezin en voor het doorbreken van een groot taboe.

Je hebt mensen, die een zwangerschap doorlopen alsof het niets is. Daarna komt de bevalling en voor een enkeling is ook dat een eitje, zo gepiept, volgende keer nog sneller, en bedankt! Toch zijn veel vrouwen bang voor de naderende bevalling en vragen her en der om raad. Steevast elke zwangere vrouw krijgt te horen dat er nog nooit een kind is blijven zitten. Of de oppeppende gesprekspartner in kwestie weet dat je er echt niet aan dood zult gaan. Nee, tegenwoordig gaat een vrouw uit de beschaving en medische kennis zoals we die in Nederland hebben niet zo snel dood door een bevalling. Maar waarom houdt iedereen hun mond over wat er allemaal wel kan gebeuren?

In haar boek vertelt Monica het verhaal van haar tweede zwangerschap en de tijd daarna waarin zij een postnatale psychose, gevolgd door een postnatale depressie te verwerken kreeg. Waar iedere kraamvrouw op een roze wolk hoort te zitten, hing er boven Monica en haar man en zoontjes een grote zwarte wolk. Het ging zo ver dat Monica overal complotten zag tegen haar, en het vertrouwen in alles en iedereen weg was.

Monica, een superlieve moeder die het beste voor haar kinderen wil en altijd voor ze klaar staat. Monica die altijd al een grote kinderwens had. Die alles zo goed had uitgedokterd had geen vermoeden van de donkere tijd die ze door zou moeten gaan. Na haar tweede bevalling dacht ze dat ze gek werd, en anders dachten anderen dat wel voor haar. Maar Monica was niet gek, ze was ziek. Heel erg ziek.

Toch zou Monica niet zichzelf zijn geweest als ze na die periode haar scheur niet open had getrokken. De hele wereld mag het weten. Niet zodat zij op haar gemak kan gaan baden in (zelf)medelijden of medeleven! Nee, om eindelijk eens duidelijk te maken, dat een zwangerschap en bevalling niet zaligmakend is, maar ook heel anders kan lopen dan gewenst of verwacht. En vooral om te vertellen, want iedereen moet dat weten, dat al die moeders die zich nu zo eenzaam voelen omdat ze een postnatale depressie of psychose doorgaan en niet begrepen worden, ziek zijn. Ze zijn niet gek. Help ze of help ze geholpen te worden. En doorbreek het taboe!

Door haar open en humoristische schrijfstijl leest het boek heel makkelijk weg. Tegelijkertijd stromen de tranen over je wangen. Werkelijk, je wilt niet meemaken wat zij heeft doorstaan en je gunt het zelfs je ergste vijand niet. Een eye-opener voor naïeve aanstaande moeders en veroordelende medemensen, een leidraad voor bekenden van andere vrouwen met pnd of pnp.


Monica met zoontje Damian en dochter Daisy

Met Monica, haar man, twee zoontjes, in april van dit jaar geboren dochtertje en nieuw geluk onderweg, gaat het nu hartstikke goed. Natuurlijk was haar derde zwangerschap hartstikke spannend voor haar gezin en de omstanders. Was er ergens de angst dat het heel misschien laten-we-het-hopen-van-niet toch nog iets verkeerd kon gaan, een terugval. Nu is er de grote roze wolk, het grote genieten van gezin Klöpping en de goede afloop die triomferen. Om op een vrolijke humoristische manier te lezen over de (b)engeltjes van Monica in columnvorm kun je ook haar boek Belevenissen met mijn twee bengeltjes bestellen.


Uitgever: Uitgeverij Filatop ISBN: 9080302791 Pagina's: 352
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!