DVD: Dark Tales of Japan

Noud de Greef (gr8w8)
Yoshihiro Nakamura, Masayuki Ochiai, Takashi Shimizu, Kôji Shiraishi, Norio Tsuruta, wie kent ze niet. Japanse regisseurs van voornamelijk horror. De naam Takashi Ichise zal wat meer belletjes doen rinkelen als de producent van onder andere Ringu, Ju-on, de Ju-on remake The Grudge en Dark Water. Hij heeft de eerder genoemde regisseurs samengebracht op deze dvd met verhalen die "reiken naar de uiterste grenzen van angst". De koude rillingen kruipen over je beeldscherm. Overigens zijn de filmpjes gemaakt voor op TV met een beperkt budget, maar valt er weinig op te merken aan zaken als de beeldkwaliteit en locaties.

Het eerste verhaal The Spiderwoman gaat over een spinnenvrouw, die 's nachts met acht poten en wat extra ogen de straten onveilig maakt. Een paar journalisten gaan op onderzoek uit en ontdekken de waarheid achter deze legende. Enkele schrikmomenten moeten afdoende zijn. In Crevices blijken de kieren van het huis meer te herbergen dan alleen stof, maar echt spannend wordt het ook hier nooit. De derde film The Sacrifice heeft gelukkig meer in zich qua mysterie, juist het sterke punt van Japanse horror. Een meisje had en heeft visoenen van haar oma en moeder die al biddend verzwolgen worden door een reusachtig hoofd. Maar waarom? Dat eng niet altijd ranzigheid en schrikmomenten is, bewijst deze film. Het daarop volgende Blonde Kwaidan is een hoogstens wat humoristisch niemendalletje en maakt gebruik van de voorliefde van Aziaten voor blonde vrouwen. De afsluiter Presentiment is de sterkste van de vijf. Een egoïstische zakenman raakt opgesloten in een lift met drie afstandelijke anderen, die echter niet zichtbaar zijn op de bewakingscamera’s. Zijn het de geesten van kerstmis? Het einde is ietwat teleurstellend helaas.

Vijf korte verhalen die de stand van zaken van Japanse horror zouden laten zien. Zouden, want als dit het is? Natuurlijk is het moeilijk om in een paar minuten een sterk verhaal op film te zetten, maar dat is geen excuus aangezien het in twee van de vijf verhalen toch redelijk gelukt lijkt te zijn. Drie verhalen hebben eigenlijk hetzelfde thema van een stadslegende die voor de nieuwsgierige ook waarheid wordt. Natuurlijk is het wel zo dat we hier niet zo heftig reageren op wat minder lugubere bovennatuurlijke verschijnselen. Een goed voorbeeld is de remake van Ringu. De aanpassingen aan het verhaal die daar gedaan zijn, maken het toch een stuk minder religieus en minder sfeervol. Wel enger en daar gaat het de massa toch om. Dark Tales of Japan is een leuke introductie voor iemand die de sprong wel wil gaan wagen, maar niet meer dan dat.


Label: DFW Releasedatum: 22 augustus 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!