DVD: Lorelei, the Witch of the Pacific Ocean

Noud de Greef (gr8w8)
De titel doet vermoeden dat die MILF van de Gillmore Girls misschien toch niet zo onschuldig is als ze lijkt. Mocht je dat denken, dan zit je er helemaal naast. Lorelei verwijst in dit geval namelijk naar een Duitse legende. Een sirene die met haar gezang vissers op de Rijn zo afleidt, dat ze met hun schip tegen de rotsen varen en verdrinken. Het tweede deel van de titel duidt de locatie aan waar deze heks actief zou zijn. Lorelei is ook de naam van een geheim wapen op een onderzeeboot, ontwikkeld door Nazi-Duitsland. Men hoort wat gezang gevolgd door een torpedo-explosie, vandaar de naam van dit wapen. De I-507 is met dit wapen uitgerust en in het bezit van de Japanse Marine tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De eerste atoombom is al gevallen op Hiroshima en de bemanning krijgt als doel een tweede aanval te voorkomen...

Een brutale actie, die vraagtekens oproept bij de kapitein. Deze is namelijk zwaar tegen de zelfmoordaanvallen door jonge piloten. Het zijn juist deze jonge mannen nadien de natie weer moeten opbouwen. De keuze voor deze kapitein is daarom wel raar, maar aangezien hij dus feitelijk instemt met een zelfmoordmissie om zijn land en volk en alles wat hij lief heeft te beschermen, geeft natuurlijk wel een leuk verhaallijntje. De film speelt lekker in op de schuldgevoelens van een volk dat de schande van de oorlog nog steeds met zich meedraagt. Dat daarbij wel de experimentjes op mensen van de Nazi's worden bekritiseerd, maar de Japanse testen maar even worden vergeten, zegt al genoeg.


Gelukkig biedt de film meer, zoals een beklemmend gevoel van eens aan de verliezende kant te staan, maar daarbuiten ook een redelijke onderzeeboot film. Natuurlijk komen er dieptebommen voorbij, raakt de I-507 vast in de zeebodem, valt de stroom uit, offert iemand zich op (weer die zelfmoordmissie) om de rest van de crew te redden, enzovoort. Deze keer echter geen bibberende kereltjes zonder baardgroei zoals in dé onderzeebootfilm aller tijden Das Boot, maar sterke, moedige kerels die alles willen en durven. Mannen die je normaal alleen kent uit Amerikaanse oorlogsfilms, uitzonderingen daargelaten.


De verhaallijn is ook nog wel wat uitgebreider dan alleen deze missie. Natuurlijk begint de film met de schandelijke atoombom op Japan, maar verder wordt er nogal wat op los gespeculeerd. De Lorelei is natuurlijk erg gewild door de geallieerden en er zijn Japanners die dat wapen wel willen ruilen voor iets anders. Wat dan? Denk aan een echte slechterik in de stijl van Batman en je komt in de buurt. Daar zul je de film toch voor moeten bekijken, het is de moeite waard. Het dilemma rond de zelfmoordmissies en om eens aan de andere kant te staan, doet het ontbreken van enige originaliteit in de vechtscènes meer dan vergeten. Al blijft een dergelijke claustrofobische vechtscène onderwater altijd spannend.

Label: DFW Releasedatum: 22 augustus 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!