DVD: KRO Citytrips

Lars (detulp050)
Er zijn in televisieland een aantal reisprogramma's die kwalitatief met kop en schouder uitsteken boven de rest. RTL Travel is zo'n programma, maar richt zich veelal op het wat jongere publiek. Ook het minder bekende Boarding Now is niet echt berekend op de grote groep ouderen die ons land rijk is. De KRO heeft gemeend ook een reisprogramma op de buis te moeten brengen en qua uitstraling lijkt het te mikken op het wat oudere publiek. Presentatrice Karin de Groot bezocht voor het programma KRO Citytrips een achttal Europese steden en wilde daarbij vooral unieke tips geven, gedeeltelijk gebaseerd op ervaringen van kijkers en expats. Een formule waarbij je een geheel nieuwe kant van een stad leert kennen of niets meer dan een stapel tips die iedereen al kent? KRO Citytrips is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Elke aflevering, het zijn er acht in totaal, is volgens een vaste volgorde ingedeeld. Voor elke stad krijg je in totaal zeven tips, afkomstig van kijkers (hoe zouden ze dat gedaan hebben bij de allereerste aflevering?), waarbij kort wordt aangegeven wat de tip is, waarna Karin de Groot de tip in de praktijk gaat brengen. Om een voorbeeld te geven: in de Franse hoofdstad Parijs gaat Karin per fiets een tocht maken, drinkt ze chocolademelk bij een oud vrouwtje, sjanst ze wat af in een wijnkelder, vergokt ze tien euro bij het paardenrennen en vertelt ze je hoe je goedkoop naar de opera Bastille kunt. Op zich stuk voor stuk vrij onbekende activiteiten, maar om eerlijk te zijn ook weinig opwindende. Een ander onderdeel uit het programma is het bezoeken van een (bekende) Nederlander die een speciale band heeft met de stad, in het geval van Parijs Philip Freriks, die meer informatie geeft over bijzonderheden van de stad. In dit geval geeft Freriks uitleg over de Meridiaan die dwars door Parijs loopt en vertelt over de wijk Montmartre. Wel aardig om te zien, maar om nou te zeggen dat het de reislust opwerkt, nee, niet echt.

KRO Citytrips is een weinig inspirerend programma over de meeste bekende steden van Europa. Het is erg fijn om te zien dat Karin de Groot zich vermaakt bij de verschillende bestemmingen, maar het echte enthousiasme ontbreekt en de gegeven tips zijn eerder aanvullend voor je bezoek dan bepalend. Gecombineerd met een nogal irritante voice-over (het lijkt wel alsof hij heeft geprobeerd zonder klemtonen te praten) en het te pas en onpas gebruiken van clichématige muziekjes, wil KRO Citytrips niet echt boeien. De release op dvd is vrij netjes, zeker omdat er ook nog een klein boekje is toegevoegd met de bezochte adressen, en de beeld- en geluidskwaliteit is ook dik in orde. Daarnaast is het maar de vraag of je geld uit wil geven aan een serie die je ook gratis kunt bekijken via de site van de publieke omroep en waarschijnlijk toch maar eenmalig zult bekijken. De release van KRO Citytrips is geen groot succes; soms lijkt het er een beetje op alsof alles maar op dvd moet worden uitgebracht. Gewoon een keertje de herhaling kijken of desnoods via uitzendinggemist.nl streamen.



Label: Strengholt Media Releasedatum: 18 juni 2006 Kijkwijzer:
Waardering:



Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!