DVD: Nuhr - Over de top

Lars (detulp050)
Bij het grote publiek zal de naam 'NUHR' niet direct een belletje doen rinkelen. De mannen die NUHR (Niet uit het raam) vormen hebben namelijk vooral hun bekendheid te danken aan hun optredens op televisie, vooral bij Jack Spijkerman. Viggo Waas, Peter Heerschop en Joep van Deudekom trokken in 2003 en 2004 door Nederland met hun cabaretprogramma 'Over de Top'. Een programma over de maatschappij van tegenwoordig, met een lichte schaduw, maar met voldoende ruimte voor de lach.



Voor de gelegenheid bestaat NUHR bij 'Over de top' niet uit drie, maar uit vier mannen. Eddie B. Wahr vergezelt de bekende namen, vooral om invulling te geven aan het pispaaltje, het onderdeurtje, maar soms ook als slachtoffer van andere zaken. Feilloos sluit hij aan bij de absurditeit van dit programma, waarin de mannen in zwarte lange jassen centraal staan. Een soort burgercomité voor veiligheid en bewaking van normen en waarden. Maar dan wel hun eigen normen en waarden, die in dienst van hun eigen belang staan. In sneltreinvaart volgen we de mannen in hun merkwaardige kijk op de wereld. De winkelier, zojuist beroofd, wordt door de heren beschuldigd van uitlokking en een volwassen kinderboekenlezer wordt van de straat geplukt. Alhoewel de boodschap in het programma duidelijk is (het gaat niet echt de goede kant op met de wereld), is er meer dan genoeg ruimte voor de grap en het surrealisme.



Alhoewel de ondertoon van het programma serieus is, voert humor toch wel de boventoon. Mede dankzij de snelheid waarmee de 'sketches' worden afgewisseld en de bijzondere kijk op de werkelijkheid gaat het programma nergens vervelen, sterker nog, 'Over de top' is gewoon bijzonder vermakelijk. Wat wel erg jammer is dat NUHR bij erg leuke stukjes het idee heeft opgevat om het allemaal iets te veel uit te melken en de grappen worden soms net iets te vaak uitgelegd. De dvd bevat, naast het volledige programma, een aantal backstagefragmenten. Zo kun je onderandere kijken naar de soundcheck, het opbouwen van het decor en de voorbereidingen voor het programma; wel aardig om eens te zien allemaal.

'Over de top' is het meest recente programma van NUHR en sinds kort verkrijgbaar op dvd. Alhoewel het programma redelijk maatschappijkritisch is, is er genoeg ruimte voor de lach. Dankzij snelle afwisseling in 'sketches' en de soms absurde teksten word je continu vermaakt en levert NUHR een knap staaltje kritisch cabaret af. Een aanrader voor de liehebber van cabaret, al is het jammer dat NUHR soms iets te veel doorgaat op reeds gemaakte grappen.



Label: CNR Releasedatum: 6 juni 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!