DVD: Murder in Mind

Lars (detulp050)
Voor de liefhebbers van het detectivegenre is er een zekere sleur in elke serie. Misdaad, verdachte, speurwerk en oplossing. Het kan dan nog wel eens wisselen qua volgorde of er gebeurt iets onverwachts, maar het is wel vaak hetzelfde. Bij Murder in Mind is er geen sprake van een sleur. Niet alleen zijn er geen vaste hoofdrolspelers, maar de serie wordt opgebouwd vanuit het perspectief van de moordenaar. Een origineel concept dat, gecombineerd met ingenieuze scripts, bijna een heel genre apart is.

Promosite


Het eerste seizoen van Murder in Mind bestaat uit slechts zeven afleveringen. Voor de gemiddelde televisieserie vrij weinig, maar daartegenover staat wel dat elke aflevering zo'n zestig minuten duurt. Elk van de afleveringen vormt een eigen verhaal, met eigen hoofdrolspelers, een eigen setting en een ander verloop van de aflevering. De bedenker van de serie, Anthony Horowitz, schreef zelf drie afleveringen, de rest komt voor rekening van andere ervaren detectiveauteurs. Voor de oplettende kijker is het erg leuk om te zien dat bekende gezichten uit andere detectiveseries in deze serie voorbijkomen in een totaal andere rol. In de eerste aflevering is bijvoorbeeld David Suchet, bekend uit "Poirot" of "National CrimeSquad" te zien als moordenaar.

Promosite


Alhoewel het er in de eerste paar afleveringen op lijkt dat de moordenaar altijd achter tralies eindigt, blijkt verderop in de serie dat er blijkbaar wel zoiets bestaat als 'de perfecte moord'. Omdat we elke aflevering volgen vanuit het perspectief van de moordenaar leren we hoe mensen handelen en wat ze doen om hun daden te verdoezelen. Hoe zorg je ervoor dat het lijkt alsof het slachtoffer is uitgegleden toen hij uit bad wilde stappen? Voor het echte detectivewerk is weinig ruimte vrijgemaakt in Murder in Mind, behalve als de inspecteur op de stoep staat bij de verdachte. Wat ook erg verfrissend is aan de serie is de wisselende chronologie. Soms volg je de moordenaar de weken voor de moord en wordt de moord pas in de laatste minuten gepleegd (en komt er geen politie voor in het verhaal) en in andere gevallen begint de aflevering met de moord zelf en gaat het meer om het traject erna. Erg origineel en daardoor erg de moeite waard. Niet alleen de scripts zijn voortreffelijk, ook het acteerwerk is op sommige momenten bijna briljant.

Promosite


De dvd box van Murder in Mind bestaat uit een mooie digipack met daarin zeven schijfjes, met elk één aflevering. Een beetje te veel van het goede, want de serie had makkelijk op drie of vier schijfjes gepast. De beeld- en geluidskwaliteit zijn zeer goed, zelfs bij de zeer donkere scènes blijft het beeld haarscherp. Er is in de serie sowieso veel aandacht besteed aan het camerawerk; door de onconventionele manier van filmen wordt de kijker nog meer meegenomen in de situatie waarin de dader zich bevindt. De dvdbox bevat helaas geen extra materiaal, maar dat is bij een serie als deze overkomelijk. Murder in Mind is een frisse, originele detectiveserie vanuit een bijzonder perspectief. Zowel qua scripts als qua acteerwerk verdient deze tv-serie vijf sterren en is dan ook een Must See voor de liefhebber van detectiveseries.



Label: Lime Lights Releasedatum: 18 mei 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!