DVD: WWII - The most important battles

Hans-Robert (Adagio)
De wereld kende van 1939 tot 1945 een oorlog die naties verenigde en tegelijkertijd verscheurde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele doden gevallen, maar ook zijn er vele heldendaden verricht. Grote veldslagen - gevoerd te land, ter zee en in de lucht - hebben grotendeels voor de vorming van de wereld van vandaag gezorgd.

WWII - The most important battles is een dvd-box met vier dvd's over deze periode. De schijfjes bevatten in totaal tien documentaires over 'de belangrijkste veldslagen' in de Tweede Wereldoorlog. De vier dvd's beloven de kijker meer dan vijf en een half uur (343 minuten om precies te zijn) bezig te kunnen houden.

De box ziet er indrukwekkend uit en stiekem hoopte ik op een schat aan documentaires die volledig een samenhangend inzicht zouden geven in het globale verloop van de laatste oorlogsjaren. Tijdens het bekijken van de achterkant kroop er bij mij echter al een wenkbrauw omhoog. Ik zag de titel Massacre at Malmedy staan tussen min-of-meer andere verwachte titels als Dunkirk, Pearl Harbor, Battle of Midway en Omaha Beach. De slachtpartij bij Malmedy is - hoe ernstig dan ook - nu niet echt een grote veldslag geweest die beslissend was voor het verloop van de oorlog, maar een brute oorlogsmisdaad - met verstrekkende gevolgen voor de daders - die onderdeel was van een groter offensief dat op dat moment in de Ardennen plaatsvond. Gelukkig behandelt deze docu het offensief zelf ook.

Al kijkend kwam ik er al snel achter dat de documentaires op zich weinig met elkaar te maken hebben. Het zijn allemaal losse programma's van sterk wisselende kwaliteit die allemaal in meer of mindere mate over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog gaan. Als voorbeeld de docu over Omaha Beach. Als er ergens hard gevochten is, dan is het wel op de Normandische stranden. Er is een schat van informatie over de landingen daar te beschikbaar, dus ik ging er goed voor zitten. Tot mijn verbazing was alles met een kwartiertje al weer afgelopen. Matige zwartwitbeelden vulden het scherm, en het bewuste documentje blijkt al geproduceerd te zijn in de zestiger jaren. De box bevat helaas meer van dergelijke gedateerde afleveringen. Erg jammer, deze steken namelijk nogal af tegen de rest.

Toch zijn er ook wel pareltjes in dit samenraapsel op vier dvd's te vinden. De documentaire Slag bij Arnhem over operation Market Garden en de mislukte inname van de brug van Arnhem is erg boeiend door het gebruik van authentieke beelden, interviews met betrokkenen en bezoeken ter plaatse. Ook Pearl Harbor en Death at Stalingrad weten reeds bekende verhalen toch op een boeiende manier nog eens te vertellen.

Kortom, de dvd's zijn slechts leuk voor de Discovery-verslaafde liefhebber. WWII - The most important battles komt niet uit de verf, met name door de gebrekkige samenhang tussen de documentaires. Het is ook niet slecht allemaal, maar de box doet alleen wat meer vermoeden.




Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 4 april 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!