Boek: Don George (red.) - Lachen met Lonely Planet

Harry (Dinosaur_Sr)
Lonely Planet is meer dan alleen reisgidsen. Wie wel eens een blik werpt op hun website, weet dat Lonely Planet ook allerlei andere reisgerelateerde publicaties uitgeeft, zoals o.a. talengidsen, kookboeken, fotoboeken en natuurlijk reisverhalen...

Lachen met Lonely Planet, onder redactie van Don George is een bundel reisverhalen, vertaald in het Nederlands.



De mensen achter Lonely Planet weten dat de leukste reiservaringen altijd onverwacht gebeuren. Of ze nu het resultaat zijn van plotselinge omwegen, spontane avonturen, ondefinieerbare etentjes of onvergetelijke ontmoetingen: deze ervaringen staan aan de basis van de wereldwijd beroemde reisgidsen.

Vijfentwintig van dergelijke reisverhalen zijn verzameld in deze Lonely Planet bloemlezing, onder redactie van Don George, één van de vaste Lonely Planet schrijvers. Don George heeft ook een wekelijkse column op de website van Lonely Planet.

Weliswaar ben ik fervent traveller, maar geen lezer. Als iets mij echter aan het lezen kan brengen, zijn het reisverhalen. En dat is gelukt. De structuur van vijfentwintig korte verhalen is erg prettig. Zo heeft de lezer de optie om elke keer een paar stukjes te lezen, óf het in één ruk uit te lezen.

De stukjes zijn vlot en met humor geschreven. Wat heel erg goed is, is dat de verhalen de combinatie van verbaasdheid, opwinding, frictie en daarop volgende gelatenheid van de reiziger weergeven. Bij het lezen ervoer ik herkenning en een glimlach. Ook al blijven het korte verhalen, toch kon ik me snel identificeren met de schrijvers, en wat hen overkwam. Het feit dat de verhalen uit het Engels vertaald zijn, vond ik geen probleem. Het is namelijk op geen moment merkbaar, en alle verhalen vloeien goed. Goed vertaald dus. Stiekum heb ik dit boek dan ook toch bijna in één ruk uitgelezen, ja, ik de niet-lezer.

Het leuke is bovendien dat de verhalen in dit boek door middel van een korte inleiding per schrijver, ook weer ingangen biedt naar andere reisverhalen van deze schrijvers. Een aantal ervan zijn namelijk (semi-)professionele schrijvers met meer publicaties, welke kort genoemd worden in de inleiding. De verhalen inspireren.

Lachen met Lonely Planet is dan ook een zeer geslaagd boek, zowel voor reizigers als thuisblijvers. Voor iedereen die affiniteit met reizen heeft, maar ook voor wie in verbazing wil wegdromen.

Wie het overigens liever in het Engels leest (ook altijd handig voor ruilhandel op reis), moet maar eens op zoek naar By the seat of my pants, wat het origineel is.



Uitgever: Arena ISBN: 9069747782 Pagina's: 272 Adviesprijs: Euro 15,95 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!