DVD: The Rise and Fall of Great Empires

Lars (detulp050)
Dankzij wetenschappelijk onderzoek, archeologie en geschiedschrijvers weten we veel over de beschavingen uit een ver verleden. Op televisie zie je dan ook vaak allerlei geleerden hun visie geven op de opkomst en het einde van de grote beschavingen. De laatste jaren kunnen we steeds vaker ook zien hoe de grote oorlogen werden gevoerd en hoe het politieke spel soms het leven kostte aan honderdduizenden mensen. Niet alleen in grote spektakelfilms als Ben Hur, Troy of Kingdom of Heaven zien we een -vaak waarheidsgetrouwe- weergave van het verleden, maar ook op zenders als Discovery Channel worden ons vaak 'historische' beelden voorgeschoteld. Orion Channel heeft sinds kort een viertal documentaires gebundeld in een DVD-box: Great Empires, de opkomst en ondergang van grote beschavingen.
Great Empires, de opkomst en ondergang van grote beschavingen biedt een overzicht van viert beschavingen die bij een ieder bekend zijn:
quote:
DVD 1: Dood aan de Nijl - Het einde van de Faraoís
3000 jaar geleden regeerden Faraoís over het oude Egypte. De piramides, de Sfinx en de Vallei van de Koningen zijn het tastbare bewijs van dit eens zo machtige rijk. Hoe kon deze beschaving ten onder gaan?

DVD 2: Storm over PerziŽ
Het Perzische Rijk staat voor een aantal historische dynastieŽn, die rond het gebied van het huidige Iran gevestigd waren. Babylon is de meest bekende en tot de verbeelding sprekende stad uit deze periode.

DVD 3: Hannibal Ė De val van Carthago
Carthago werd gesticht door de FeniciŽrs in 814 V.C. en groeide uit tot een zeer machtige stad. De Romeinen vreesden de macht van deze bevolking, vooral toen Hannibal de strijd aanging met Rome door met olifanten over de Alpen te trekken. Toch ging het mis.

DVD 4: De slag om Rome
Het Romeinse Rijk kan gezien worden als de meest invloedrijke beschaving uit onze geschiedenis. In de 3e eeuw N.C. kwam er echter plotseling een eind aan de overheersing van dit machtige rijk. Wat is de oorzaak van dit plotselinge machtsverlies? Was het opkomende christendom of loodvergiftiging in de waterleidingen de reden?
Elke DVD bevat een documentaire van ongeveer vijftig minuten; opmerkelijk dat de box uit vier DVD's bestaat, want het had in zijn geheel ook makkelijk op twee discs gepast. Wellicht een trucje om de box meer aanzien te geven, maar het steeds wisselen van de DVD's is vrij onhandig. Qua inhoud zijn het stuk voor stuk redelijke documentaires, maar de gedramatiseerde stukken zijn niet altijd even sterk en het geheel is doorspekt met experts die hun mening geven (wat vaak nogal saai aandoet). Ook is de duur van elke documentaire nogal kort. Er is vrij weinig diepgang; alleen de hoofdpunten van de geschiedenis van het rijk wordt behandeld, terwijl een beetje meer voorkennis (of hoe het met de gebieden van het rijk afliep) best welkom zou zijn.

Great Empires, de opkomst en ondergang van grote beschavingen biedt vier aardige documentaires, maar eerlijk gezegd mist de diepgang een beetje. Deze kwaliteit kom je regelmatig tegen als je een middagje Discovery Channel opzet of kun je elke ochtend bij SchoolTV zien. De release op DVD is vrij netjes; je kunt kiezen uit de Engelse en Nederlandse voice-over (al dan niet met ondertiteling) en de beeldkwaliteit is voldoende. De verdeling over vier discs is wat misleidend met betrekking tot de hoeveelheid beeldmateriaal, maar op de hoes staat duidelijk vermeld dat het geheel slechts iets meer dan drie uur duurt. Voor de echte geschiedenisfreak is deze box misschien een aanrader, maar voor een ieder ander is de prijs (zo'n 30 euro) te hoog om zomaar even aan te schaffen om een enkele keer te bekijken.Label: Pias Records Releasedatum: 31 mei 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!