CD: Quasi - When The Going Gets Dark

Jelle Schot (JelleS)
When The Going Gets Dark When The Going Gets Dark is al weer het zevende album van het Indierock duo Quasi. Zanger/gitarist Sam Coomes en drummer Janet Weiss zijn vroeger getrouwd geweest, en in 1993 weer gescheiden. Toch zijn ze doorgegaan met samen muziek maken, en niet onverdienstelijk. Op When The Going Gets Dark lijkt de chemie tussen de ex-geliefden helaas verdwenen.

Met dit album zijn ze qua sound een meer bluesrock-achtige kant op gegaan. Ze lijken echter totaal geen idee te hebben welke kant ze op willen met bepaalde nummers. Nog steeds behoorlijk geëngageerde teksten, maar muzikaal is het een stuk minder. Op een aantal nummers lijkt het wel alsof een dj geprobeerd heeft Radiohead met Queens of the Stone Age te mixen. Donkere gitaren en drums, maar ook dromerig gezang en onlogische structuren. Klinkt spannend, is het helaas niet. Een aantal keren tijdens het beluisteren van When The Going Gets Dark heb ik de paracetamol uit de kast moeten halen, terwijl ik op andere moment weer moeite moest doen om wakker te blijven.

Dit soort muziek kan best lekker zijn, er moet echter wel een structuur in zitten. Niet dat alles een pakkend melodietje ala Britpop nodig heeft, maar het is voor de luisteraar wel fijn als je enig idee hebt waar de muzikanten met het nummer heen willen. Gelukkig zijn er ook nog een paar nummers waar dit wel het geval is, wat When The Going Gets Dark nu ook weer niet zo slecht maakt als het waarschijnlijk nu overkomt.

Quasi


Zo zijn het openingsnummer Alice The Goon en het titelnummer van een hoog niveau. Na een paar nummers heb je het echter wel met de lo-fi noise rock sound gehad. Ben je op zoek naar een blues-rock duo, ga dan voor het fantastische nieuwe album van Two Gallants, en koop When The Going Gets Dark over een paar jaar ergens in een kortingbak voor vijf euro om je collectie van Quasi compleet te maken. Meer is het helaas niet waard.



Label: Domino Releasedatum: 21 Maart 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!