CD: Ugly Duckling - Bang For The Buck

Harry (Dinosaur_Sr)
Het zijn linke tijden voor eendjes. Vogelgriep, Dick Cheney die als een Elmer Fudd cowboytje loopt te spelen. Dit lelijke eendje is echter een hip-hop collectief uit Long Beach, California. En ze schieten terug, Dick, met woorden en grooves als kogels.


Ugly Duckling vindt zijn roots in de hip-hop van begin jaren '90, met exponenten als 'A tribe called quest', 'Jurassic 5' en 'De la soul'. Geen ringtonerap, zoals ze dat zelf noemen, maar swingende jazz- en funklicks. 'Feelgood'rap zogezegd. Met veel snelheid, met genoeg sneren, maar wel wat subtieler gebracht.

Dat levert een lekker snel compact album op. Het is feest. De grooves staan meer op de voorgrond dan de raps. Ik vond de accenten uit oude jazz platen erg fijn. Het is simpelweg een album waar gedegen aandacht aan het geheel is besteed. Het tempo ligt bij nagenoeg alle nummers hoog, en ze rollen dan ook over je heen. Zelfs 'Slow the flow' is vrij snel, anders dan de titel doet vermoeden. 'Slow the flow a tiny bit' zou dan ook een betere titel zijn. Storend is dat echter niet. Dat komt vooral doordat het album duidelijk geproduceerd is door vakmensen met oor voor detail. Het tempo komt daarom nooit geforceerd over, en elke nummer biedt genoeg hoekjes om interessant te blijven.

Over de raps heb ik niet echt een mening. Vreemd voor hip hop? Ze blijven eigenlijk een beetje op de achtergrond, zakken een beetje ín de muziek. En dat is eigenlijk wel lekker. Ik heb al eerder 'compact' aangehaald. Dat is denk ik wel de kern van dit album. Het is één up tempo swingend geheel.

Conclusie: ophokplicht van dit album voor liefhebbers van old school hiphop. In je cd kast wel te verstaan.

Voor voorproefjes en meer info zie deze site en deze site.


Label: All City Music/PIAS Releasedatum: 6 maart 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!