CD: Battles - EP C / B EP

Jelle Schot (JelleS)
BattlesEP C/ B EP is een verzameling van 3 ep's van een wel heel aparte band.
Battles bestaat uit een aantal zeer ervaren muzikanten: drummer John Stainer (Helmet, Tomahawk), gitarist Ian Williams (Don Caballero, Storm and Stress), basgitarist Dave Konopka (Lynx) en Tyondai Braxton (zang/keyboards/gitaar/elektronica), die onlangs nog samenwerkte met Prefuse 73.
Vooral als live act worden ze bejubeld, maar hun debuutalbum volgt pas in september 2006.

Een duidelijke omschrijving van de stijl van Battles geven is onbegonnen werk, je zou waarschijnlijk uitkomen op iets als 'neo-prog avant-garde fusion instrumental rock/jazz'.
Bepaalde nummers op de twee cd's zijn zo ontoegankelijk dat je ze waarschijnlijk keer op keer zal overslaan. Een goed voorbeeld daarvan is het 12 minuten durende Bttls. Tientallen verschillende geluiden, maar een duidelijke structuur is niet te herkennen. Zo is het eigenlijk met de meeste nummers van Battles. Je hebt als luisteraar geen flauw idee welke kant ze nu precies met hun muziek op willen.

Gelukkig staan er ook een aantal zeer sterke, minder experimentele songs op met name B EP. IPT2, Dance en Tras hebben als basis een heerlijk pakkend gitaarriffje, met daarbij retestrakke drums en een aantal uit het keyboard getoverde loopjes. Nog steeds experimenteel, maar toch heel wat conventioneler en korter dan nummers als Fantasy en UW.

battles


Na afloop blijf je als luisteraar achter met een dubbel gevoel. Het gitaar- en drumspel is af en toe fenomenaal en het gebruik van futuristische elektronica geluiden maken de sound van Battles tot iets heel speciaals. Helaas zorgen de matige en voor mij te experimentele nummers ervoor dat ik niet heel enthousiast ben over EP C / B EP. Toch kan ik haast niet wachten tot september, want het talent is duidelijk aanwezig.


Label: Warp Records Releasedatum: 6 februari 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!