CD: Architecture in Helsinki - In Case We Die

Jelle Schot (JelleS)
Architecture in HelsinkiHoe zou The Arcade Fire geklonken hebben zonder de droevige gebeurtenissen die hun overvielen tijdens het opnemen van het debuutalbum Funeral? Wat als ze nu eens overspoeld zouden zijn met blijde gebeurtenissen, of af en toe een lsd-tripje tijdens het opnemen hadden genomen? Het zou waarschijnlijk redelijk in de buurt komen van een aantal nummers van het tweede album van de Australische indieband Architecture In Helsinki. Met maar liefst acht groepsleden en een scala aan verschillende instrumenten (40!) is de vergelijking met de Canadese popsensatie van 2004 snel gemaakt.

Gelukkig biedt AIH met In Case We Die wel degelijk iets nieuws. Bijna te afwijkend soms van de normale liedjesstructuren, waardoor het even duurt voordat je de schoonheid van een aantal nummers inziet. Denk bijvoorbeeld aan de absurde songs van Animal Collective's laatste album Feels, of zelfs aan de composities van Brian Wilson's Smile.

Hoe weird de nummers soms ook zijn, het blijft wel echte indiepop. In Case We Die zit vol met aanstekelijke melodieën. Het zal mij dan ook niets verbazen als één of meerdere singles snel aanslaan bij een groter publiek. 'Do The Whirlwind', de tweede single, is zo'n nummer.
Als basis een catchy drumritme met daar bovenop geweldige ritmische vocalen, een aanstekelijk hemels koortje, futuristische synthesizerdeuntjes en klassieke blaasinstrumenten. Zelfs de ruigste rocker of depressiefste tiener kan niet voorkomen dat er een glimlach op zijn gezicht tevoorschijn komt.

Architecture in Helsinki


De energie die door de verschillende vocalen en instrumenten los komt zorgt ervoor dat dit niet een album is dat je even rustig op de achtergrond opzet. Iedereen die bekend is met symfonische pop ala The Polyphonic Spree zal begrijpen wat ik bedoel. AIH krijgt het voor elkaar om de schattige popliedjes die we gewend zijn naar een nieuw niveau te brengen.

De verschillende onorthodoxe structuren, vreemde geluiden en diverse stijlen maken In Case We Die een muzikale sensatie, waarvan er helaas te weinig zijn. Aan de andere kant misschien maar goed ook, anders zouden we pareltjes als deze een stuk minder waarderen.
Een klein lief popnummer kan zomaar uitgroeien tot een muzikaal spektakel van orkestrale proporties, en weer terug. Bij Architecture In Helsinki ben je er nooit zeker van wat komen gaat. Laten we hopen dat dit zo blijft en ze ons nog jaren zullen verrassen met hun eigenzinnige prachtige popmuziek.


Label: Moshi Moshi Records Releasedatum: 16 januari 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!