Boek: Richard Belfield - De 8 cent optie

Rewimo
Een kogel kost maar 8 cent en is daarmee de goedkoopste manier om iemand te vermoorden. Want daarover gaat dit boek. Het verhaalt over de meest spraakmakende moorden uit de geschiedenis. En vooral over wat daarbij allemaal misging en hoe onder andere de KGB en de CIA dat probeerden te verbloemen.



De eerste bekende politieke moord was die op Julius Caesar. Hoewel daarvoor geen kogels werden gebruikt, is deze moord wel de inspiratiebron voor alle daarna gepleegde politieke moorden. Het liep namelijk slecht af met de samenzweerders tegen Caesar: binnen drie jaar na de moord waren ze zelf allemaal dood.

Latere moordenaars hebben daarvan geleerd. Schrijf nooit iets op. Je wilt niet weten hoeveel moordenaars en vooral de organisaties die achter hun stonden door de mand zijn gevallen doordat ze papiertjes met notities bij zich droegen. Kies je moordenaar zorgvuldig uit. Toen de KGB Georgi Okolovitsj wilde laten vermoorden kostte dat heel wat moeite. De eerste moordenaar belde bij zijn beoogde slachtoffer aan en liep over naar het westen. Een tweede wilde eerst zijn gezin veilig in Duitsland ondergebracht zien. Toen dat gebeurd was, liep hij vervolgens ook over.

Een andere methode is om een zondebok te zoeken. Wie vermoordde Rabin? Volgens de officiële lezing vermoordde Jigal Amir premier Rabin van Israël door hem van voren neer te schieten. Het rapport spreekt van fatale wonden in de borstholte en buik. De hele gebeurtenis is echter gefilmd en daaruit blijkt dat Amir achter Rabin stond toen hij schoot en zelfs nooit voor hem is gekomen...

De moord op Robert Kennedy was ook zo'n geval. Hij werd van voren neergeschoten door Sirhan Sirhan, in een kamer vol getuigen. De fatale kogel is echter door zijn hoofd gegaan: 'van rechts naar links, van achteren naar voren, enigszins opwaarts'. De hoeveelheid roet in Kennedy's haar kwam overeen met die van een schot dat van 3,8 cm afstand is gelost. Sirhan Sirhan is nooit dichter dan 1,5 meter bij Kennedy gekomen. Wie loste dan het fatale schot?

Moordonderzoeken laten nogal eens wat te wensen over. Feiten worden simpelweg niet opgenomen in de officiële verslagen, getuigen worden niet gehoord of er wordt niet fanatiek naar gezocht als dat makkelijker is.

Het boek behandelt onder meer de dood (was het toch moord?) van prinses Diana en Dodi Fayed, de Italiaanse maffiarechter Falcone, de Egyptische premier Sadat en andere spraakmakende zaken. En dan vooral de fouten en vaak spectaculaire missers in het onderzoek naar deze moorden.

"Het is een algemeen erkend beginsel van de ballistiek dat kogels een recht spoor volgen, zeker over korte afstanden. De enige keer dat ze dat niet doen is in de moordenaarswereld, waar de ballistiek het veld moet ruimen voor een matrixuniversum waarin - als je de officiële rapporten moet geloven - kogels net zo makkelijk van richting kunnen veranderen als ruimteschepen in een tekenfilm."

De 8 cent optie is een boeiend boek. Niet echt lichte kost voor het slapengaan, maar intrigerend en spannend. Het biedt een kijk op een aantal moorden uit de geschiedenis die niet zijn wat ze lijken, als je de werkelijke feiten naast de officiële rapporten legt...



Uitgever: Uitgeverij Luitingh ISBN: 90-245-5037-8 Pagina's: 367 Prijs: € 18,95
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!