Boek: Jess Row - De trein naar Lo Wu

Tanja (FEE_sT)
De Amerikaan Jess Row legt met deze verhalenbundel een boek voor je neer met korte verhalen die opgenomen zijn in de Best American Short Stories van 2001 en 2003. Van de zeven verhalen uit dit boek, zijn er een aantal gebundeld en opnieuw uitgegeven. De schrijver weet, door in ieder verhaal gebruik te maken van slechts een paar personages, een mooi en duidelijk beeld weer te geven van Hongkong.

Doordat in dit boek enkel korte verhalen zijn gebundeld, waaronder 'De trein naar Lo Wu', is dit een boek wat snel wordt doorgelezen. Ieder verhaal bevat ongeveer 20 a 30 bladzijden. Row raakte na twee jaar doceren aan de Yale- Universiteit in Hongkong ge´nspireerd tot het schrijven van dit boek.
De climax echter is moeilijk te vinden, en het lijkt dan ook dat Row vooral de bedoeling had om een beeld van China te geven, meer dan een goed verhaal neer te zetten. Row heeft het voor elkaar gekregen om flashbacks en de gewone verhaallijn zo te combineren, dat het geheel overkomt als meerdere verhalen door elkaar. Toch, indien men een zin een tweede keer leest, merkt men dat er zeker een diepgaand verhaal in zit.

De geheimen van vleermuizen
Het verhaal over een Chinees meisje dat samen met haar Amerikaanse leraar leert zien zonder hun ogen te gebruiken. Een verhaal dat werkelijk nieuwsgierig maakt maar eindigt op een manier die niet af voelt.

Het Amerikaanse meisje
Waarin een Amerikaanse studente in Hongkong haar blinde masseur dwingt terug te kijken naar zijn herinneringen welke hij liever wil vergeten. In dit verhaal komt een sterk stuk cultuurverschil tevoorschijn.

Voor jou
Lewis reist af naar een boeddhistisch klooster om na te denken over zijn huwelijk met een werkverslaafde vrouw. Leerzame en diepzinnige termen vliegen je om de oren.

De trein naar Lo Wu
Het verhaal over een onmogelijke relatie tussen man en vrouw met zeer verschillende afkomst. Helaas eindigt ook dit verhaal zeer open en blijven er voor de leken veel onduidelijkheden in zitten.

De veerpont
Een spannend verhaal over hoe een Amerikaanse advocaat tijd doorbrengt in China, waar hij zijn tevens Amerikaanse collega moet vertellen dat hij ontslagen wordt.

Omwentelingen
Een aangrijpend verhaal, over hoe een eenzame schilder na een motorongeluk moet revalideren in een ander land, en zijn leven opnieuw moet inrichten. Een tikje romantisch door de hulp uit onverwachtse hoek.

Het hemelmeer
In dit laatste verhaal worden de rollen omgedraaid. Dit verhaal werpt een terugblik in het leven van een Chinese man die zich zonder zijn familie moet redden in Amerika.

Al met al staan deze verhalen los van elkaar, maar zijn ze op een bepaalde manier onlosmakelijk met elkaar verbonden, doordat in ieder verhaal de Chinese cultuur te vinden is. Persoonlijk vond ik het boek niet boeiend genoeg om achter elkaar door te lezen. Feit blijft dat dit boek taaltechnisch goed in elkaar zit, en de schrijver zijn ervaringen en verwondering over de Chinese cultuur duidelijk heeft kunnen overbrengen.
Uitgever: De Harmonie ISBN: 9061697654 Pagina's: 207

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!