CD: Caesar - Before my band explodes

Joost Melis (Pink_Floyd)
Graaf terug in je geheugen, ga acht jaar terug in de tijd en zie jezelf vrolijk worden op een vroege zondag in de lente van 1998. Situations complications schalt uit de tuner van je stereotoren, met dubbelcassettedeck uiteraard. "Life gets so much easier when you're stoned. Yeah, life gets so much easier on your own". Is dat alweer acht jaar geleden? Ja, dat is alweer acht jaar geleden.
En wat nog langer geleden is, is de release van de eerste CD van de Nederlandse band in kwestie, Caesar. In 1996 begon het allemaal voor hen met het album Clean (met o.a. de single Firefly). Na een plaats in de Moordlijst wordt de band uitgenodigd voor Lowlands dat jaar, een vliegende start. Ikzelf kende Caesar van een rokerig klein zaaltje in '96 maar pas echt vanaf 1998, het jaar waarin No rest for the alonely uitkwam en de band voor duizenden neuzen op Pinkpop in de Roskilde-tent stond te spelen. Daarna bracht de band nog 2 studio-albums uit, Leaving Sparks (de minste van de vier) en een iets luider self-titled album ('the red album') in 2003.

Vanwaar deze geschiedenisles over de Nederpoprockband? Het antwoord geven ze zelf met hun albumrelease van Before my band explodes, oftewel 10 jaar Caesar. In vogelvlucht nemen ze je mee door het Caesar-decennium. Het mooie van de CD is dat het niet een verzamelaartje is geworden met exact dezelfde nummers zoals die ook op eerdere albums verschenen. Het schijfje wordt opgefleurd door live-opnames, demoversies, b-kantjes en eerder niet uitgebrachte nummers. Nou pakt dit voor een paar nummers niet voortdurend goed uit omdat het niet overal even zuiver klinkt. Ook zijn een paar tracks compositorisch niet altijd even sterk (zoals Goodbye to Barruschna en Oh weirdo). Aan de andere kant staan er ook weer een aantal erg goede, catchy nummers op waardoor Caesar bekend werd. Situations complications, Before my head explodes en Visions of Mars zijn hier enkele voorbeelden van. Persoonlijk vind ik het vroegere materiaal beter dan nummers van het 'red album', bijvoorbeeld In flames en Dark matter. Wel erg leuk, en het vermelden nog waard, is de cover van Firestarter van de Prodigy in de 'live at club VPRO'-uitvoering.


Je merkt het misschien al, het is een beetje een mengeling van meer en minder. Er staan 23 nummers op het album die de maximale tachtig minuten op dertig seconden na vullen. De perceptie van de cd hangt af van wat je zelf lekker vindt op dat moment en waar je zin in hebt. Een beetje zoals het stigmatische gourmetten tijdens de afgelopen feestdagen, vlees of vis, een knoflook- of gembersausje, gele of rode paprika. Kies ervan uit wat je lekker vindt en maak er een lekker cd'tje van. Zo vrolijk echter als die zondagochtend in 1998 werd ik er dit keer niet van.


Label: Excelsior Recordings Releasedatum: 16-01-2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!