Boek: J.R.R. Tolkien - Brieven van De Kerstman

Hans-Robert (Adagio)
Elke december kwam er een envelop voor de kinderen van J.R.R. Tolkien met een postzegel van de Noordpool erop. Bij de kinderen in huize Tolkien ging de belangstelling voor de Kerstman dan ook verder dan alleen de cadeautjes op kerstavond: zij vonden het minstens zo leuk om te horen over de vrienden van de Kerstman, zijn huis en hoe het leventje zijn gang ging op de koude Noordpool. Alle brieven die Tolkien als Kerstman meer dan twintig jaar lang aan zijn kinderen schreef, zijn gebundeld in het boek Brieven van De Kerstman.

De eerste brieven kwamen in 1920 toen John, de oudste, drie jaar was. Tot 1943, gedurende de jeugdjaren van Michael, Christopher en Priscilla, volgden er meer brieven en tekeningen van de Kerstman en zijn hulpje Poolbeer. Soms vonden de kinderen de enveloppen op de ochtend na zijn bezoek in huis, andere keren werden ze door de postbode gebracht. Brieven die de kinderen zelf hadden geschreven, verdwenen mysterieus van de schoorsteenmantel wanneer er toevallig niemand in de buurt was.

De verhalen in de brieven zijn schitterend: over de onhandige Poolbeer die de Noordpool beklimt en die door het dak van het huis van de Kerstman valt, over de maan die in stukken breekt waardoor het mannetje erin in de achtertuin valt of over de oorlogen die worden gevoerd met de kabouters (de goblins) die in de grotten onder het huis wonen.

Opvallend is dat naarmate de tijd verstreek het huishouden van de Kerstman steeds groter werd. In het begin verschijnt slechts Poolbeer ten tonele, maar later vertelt de Kerstman over sneeuwelfen, aard- en sneeuwmannen en holenberen. Poolbeer blijkt ook neefjes te hebben: Paksu en Valkotukka komen eens op bezoek en gaan daarna nooit meer weg. Elfen spelen een belangrijke rol aan in het leven van de Kerstman in de latere brieven. De Kerstman stelt zelfs de elf Ilbereth als zijn persoonlijke secretaris aan.

Het boek bevat een aantal schitterende voorbeelden van brieven die de Kerstman en Poolbeer verstuurden. Alle afbeeldingen die destijds meegestuurd werden zijn ook in het boek opgenomen. Daarnaast is in het boek het alfabet te vinden dat Poolbeer ontwierp aan de hand de hand van kaboutertekeningen op de wanden van de grotten waarin hij verdwaalde, samen met de brief in deze lettertekens die hij aan de kinderen stuurde.

Alles in het boek ademt Tolkien. De sfeer die hij in de brieven weet te vangen is geweldig. Het nieuwe materiaal wat in deze nieuwe editie te vinden is moet naast fans zeker ook andere mensen aanspreken. Ik denk dat in deze donkere dagen voor kerst iedereen wel onder de indruk raakt van de creativiteit van Tolkien en de 'authenticiteit' van zijn Brieven van De Kerstman.




Uitgever: Uitgeverij M ISBN: 90-225-4358-7 Pagina's: 111
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!