Kinderboekennieuws: Boeken onder de boom!

Lyndsey (pluisje)
Kerstmis, het familiefeest bij uitstek! Naast veel boekjes voor (jonge) kinderen vind je onderaan dit Kinderboekennieuws dan ook wat leuke cadeausuggesties voor jong en oud!

Het circus van Dotje - Yves Got
Dotje is bij het circus en maakt daar heel wat mee. En het leuke is: de kleine lezer ook! In dit boek wemelt het van de schuifjes en flapjes, zodat je het circus in beweging kunt zetten. Laat Dotje koorddansen, de aap jongleren en de olifant water spuiten. Het boekje is gemaakt van degelijk materiaal, dus een peuter kan hier al aardig mee overweg.



ISBN 90 257 4010 3
Uitgeverij Gottmer
12,50 euro
18 maanden +


Dribbels vrolijke optocht - Eric Hill
Leuk, leuk, leuk! Met dit boek kunnen de kleintjes zelf aan de slag. Het verhaal, over Dribbel die naar een muziekoptocht gaat kijken, is tussendoor rijkelijk voorzien van kleine plaatjes. Deze plaatjes corresponderen met de knopjes aan de zijkant van het boek, en als je hier vervolgens op drukt klinkt het geluid dat bij het verhaal hoort. Er is bijvoorbeeld een wekker, een trompet en een vogel, maar ook een flinke regenbui ontbreekt niet. Helemaal achterin het boek is tenslotte ook nog een bordspel opgenomen.



ISBN 90 269 1474 1
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
19,95 euro
2+


Kunnnen koeien blaffen?
In dit leuke boekje wordt op elke pagina een vraag gesteld over een dier. 'Kunnen varkens hinniken?', bijvoorbeeld. Sla je de bladzijde om dan kun je lezen dat paarden hinniken, en varkens juist knorren. Heel leuk en leerzaam boekje voor kinderen die dol zijn op de kinderboerderij!



ISBN 90 712 0674 2
Winkler Prins
5,95 euro
2+


Sesamstraat: Tommie zoekt Purk
Toen ik na twintig jaar Sesamstraat weer eens aanzette was het wel even schrikken: wat deed dat varken daar? Het varken bleek Purk te heten en een babyvarkentje te zijn. Tommie, Ieniemienie en Pino zijn dol op haar en ik moet zeggen, ze is ook wel erg schattig. In dit boekje is Tommie op zoek naar Purk. Is ze soms in de koelkast? Als je het flapje open doet zul je zien dat dat niet het geval is, het is tenslotte veel te koud daar! Zonder nu meteen het einde te willen verraden kan ik melden dat het uiteindelijk helemaal goedkomt, en dat Tommie Purk vindt op de plek waar je als babyvarkentje in Sesamstraat nu eenmaal thuishoort: in bed.



ISBN 90 448 0514 2
Uitgeverij Clavis
7,95 euro
2+


Wie rijdt? - Leo Timmers
Ik begin haast te geloven dat het genetisch is, die voorkeur voor autootjes die al bij de kleinste jongetjes de kop op steekt. Mocht jij er ook zo eentje rond hebben lopen, dan is dit boek een leuke tip. Het principe is eenvoudig: op de eerste pagina wordt een voertuig afgebeeld en verschillende dieren, met de vraag 'Wie rijdt er met...de (naam voertuig)?'. Op de volgende bladzijde zie je één van de dieren wegrijden in het voertuig. Na een paar keer lezen gaat je peuter natuurlijk onthouden welk dier in welk voertuig rijdt, zodat op de vraag 'Wie rijdt er met de racewagen?' een luidkeels 'Haas!' zal klinken.



ISBN 90 448 0498 7
Uitgeverij Clavis
12,95 euro
3+


Wat een gebouw! - Klaas de Jong
In dit boek vind je niet alleen hele mooie foto's van bekende en minder bekende gebouwen over de hele wereld, je leest er ook nog eens van alles over. En niet alleen over de afgebeelde gebouwen, maar ook over architectuur in het algemeen. Leuk boek voor (grote) kinderen die hierin interesse hebben, maar ook voor volwassenen een leuk boek om door te bladeren.



ISBN 90 257 3808 7
Uitgeverij Gottmer
18,50 euro
12+


Echte kerstaanraders

Nijntjes nieuwjaarsfeest (boekje + cd) - Dick Bruna
Dit boekje met cd van Nijntje is gebaseerd op de geanimeerde tv-serie. In het boekje vind je de foto's, op de cd het verhaaltje dat daarbij hoort. Het afsluitende liedje van elk verhaaltje (er zijn er vijf) valt te lezen in het boekje en te horen op de cd.



ISBN 90 5444 950 0
Uitgeverij Rubinstein
11,95 euro
2+


TIP Donald Duck Kookboek - Donald Duck en Tip
Wil jij wel een Willie Worteltjestaart maken? Of ben je benieuwd hoe Guus Gelukkoekjes smaken? In dit grote kookboek vind je deze en vele andere recepten rechtstreeks vanuit Duckstad. De recepten worden afgewisseld met stripjes en het hele boek is natuurlijk rijkelijk voorzien van illustraties. Het perfecte kerstcadeau voor kleine koks in de dop.



ISBN 90 8574 803 8
Tip Culinair / Unieboek
19,98 euro


Grimm - Gebroeders Grimm & Charlotte Dematons
De sprookjes van Grimm zijn zo oud als de weg naar Rome, maar dit boek is helemaal nieuw. Alle sprookjes zijn opnieuw vertaald en voorzien van nieuwe illustraties, zonder de oude charme te verliezen. Tweehonderd sprookjes in een heel mooi dik boek... wie wil dat nou niet onder de kerstboom vinden?



ISBN 90 5637 528 8
Uitgeverij Lemniscaat
24,95 euro (tot 1 januari 2006, daarna 29,95 euro)


100 manieren om jongens op te voeden/100 manieren om meisjes op te voeden - Elizabeth Hartley-Brewer
Verschillen jongens en meisjes nou echt zo veel van elkaar? En is het nou echt nodig om een jongen op een andere manier op te voeden dan een meisje? Wij legden deze twee boekjes naast elkaar en zochten de verschillen. Het eerste dat ons opviel was dat met name op de eerste bladzijdes de tekst vaak identiek is, de enige variabelen zijn de woorden 'jongen' en 'meisje'. Dit wordt in de loop van het boek echter minder en de tips die genoemd worden zijn allemaal best logisch, al blijf ik erbij dat naast het geslacht ook het karakter van een kind een grote rol zou moeten spelen in de opvoeding (dit wordt overigens ook niet ontkend door deze boekjes). Al met al zijn deze boekjes denk ik erg leuk om cadeau te doen aan mensen die zojuist een kindje hebben gekregen.



ISBN 90 274 1668 0 / 90 274 1749 0
Uitgeverij het Spectrum
9,95 euro per stuk