DVD: Mur (Wall)

Lars (detulp050)
Het is niet makkelijk om een redelijk objectief beeld te schetsen van het Israël/Palestina conflict. Française Simone Bitton, geboren in Marokko, maar van geboorte joods, heeft over het conflict de documentaire Mur gemaakt en daarbij toch een tamelijk objectief beeld neergezet. Een film die zich toespitst op de bouw van de muur op de Westelijke Jordaanoever en de effecten die die muur heeft op de omgeving en haar bewoners.




In 2002 begon Israël met de bouw van een 500 kilometer lange muur langs haar grenzen. Zo hoopt het door aanslagen geteisterde land zich te beschermen tegen Palestijnen die zichzelf opblazen. Het grote project is zowel in Israël als in de rest van de wereld omstreden; de muur maakt het voor veel Palestijnen onmogelijk om een zelfstandig bestaan op te bouwen of om naar hun werk te gaan. Joodse en Arabische dorpen die in harmonie naast elkaar bestonden werden door de 'veiligheidszone' definitief van elkaar gescheiden. Israeliërs komen nauwelijks de Palestijnse gebieden binnen en vica versa, zo zien we in de Mur. In de documentaire Mur laat Simone Bitton het verhaal vertellen door bewoners, ambtenaren en landschappen. Interviews vinden veelal plaats met mensen buiten beeld, zodat we zonder vooroordeel kunnen luisteren naar iemands mening, het is onbekend aan welke kant van de muur de persoon woont en leeft. Pas bij de aftiteling wordt duidelijk van wie een bepaalde mening afkomstig is. Indrukwekkende beelden van kilometers muur die door het Heilige land slingeren maken het plaatje af.




In Mur zien we dat er veel Israeliërs zijn die vinden dat de muur weinig oplost en het land vooral isoleert. De Palestijnen worden vooral belemmerd in hun dagelijkse leven. Voor hen is het extra moeilijk, omdat zij vaak moeite hebben om rond te komen van hetgeen de natuur hen te bieden heeft; als de muur hen ook nog eens afsnijdt van hun eigen land wordt het leven voor hen onmogelijk. Ook Israëliers kunnen niet meer op bezoek bij hun vrienden aan de andere kant, een situatie die bekend voorkomt van de Berlijnse muur. Een tragedie, zo wordt wel duidelijk uit het verhaal van Bitton.



Simone Bitton


Mur biedt geen volledige inzage in het probleem dat voor de Israëlische overheid ten grondslag lag aan de bouw van de muur. De aanslagen blijven buiten beschouwing, maar ook de redenen voor de gruweldaden (waaronder de uitzichtloze situatie van veel Palestijnse vluchtelingen) worden niet behandeld. We zien vooral de impact van de muur op de mensen die te maken hebben met de nieuwe harde grens. Vooral het begin van de documentaire lijkt moeizaam op gang te komen, we zien vooral shovels en kranen druk in de weer om de muur op te bouwen. De tweede helft weet meer indruk te maken op de kijker en stelt ons de vraag of de muur wellicht meer ellende veroorzaakt dan voorkomt.




Op de DVD vinden we, naast de documentaire, een tweetal gesprekken tussen Simone Bitton en twee cineasten. Gesprekken over de documentaire en over het onderwerp die maar niet echt boeiend willen worden. Ook de trailer is op de DVD terug te vinden. Mur biedt een interessante blik op de bouw van de muur in Israël en geeft een totaal ander beeld dan wat we normaal op het journaal voorbij zien komen. De beelden zijn erg mooi, maar je moet wel kijken met ondertiteling, want de interviews zijn in het Hebreeuws en Arabisch. Mur is zeker de moeite waard om eenmalig te kijken en lijkt me bijzonder geschikt om uitgezonden te worden door de RVU. Maar om er nou 15 euro aan uit te geven om Mur op DVD te hebben gaat me net iets te ver.



Label: Total Film HE Releasedatum: 24 november 2005
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!