Boek: Bob Woodward - Deep Throat, Het verhaal van

Hans-Robert (Adagio)
Het scheelt dat de val van Richard Nixon naar aanleiding van het Watergate-schandaal op zich weinig met de in de intro genoemde natuurfilm te maken had. De film leende echter wel zijn naam aan de mysterieuze informant die meehielp een einde te maken aan het presidentschap van Nixon. En over die informant gaat het boek Het verhaal van Deep Throat. Sorry aan de pornoliefhebbers dus...

In Washington blijft doorgaans maar weinig geheim. Toch bleef de identiteit van Deep Throat meer dan dertig jaar verborgen. De legendarische bron hielp namelijk al in 1972 de journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein het Watergate-schandaal naar buiten te brengen. Onlangs vond Deep Throat het welletjes en ontmaskerde hij zichzelf op zijn 91ste. Mark Felt, de voormalig tweede man van de FBI, bleek achter de onvergetelijke alias schuil te gaan.

Bob Woodward en Carl Bernstein zijn sinds 1974 al bekend door hun boek All the President's men en de gelijknamige verfilming. Destijds moest Woodward zijn best doen om de identiteit van Deep Throat niet te verraden. Nu Felt zichzelf prijsgegeven heeft, kan Woodward eindelijk vertellen hoe de vork precies in de steel zit. In het boek geeft Woodward aan dat hij deze afsluiting voor zichzelf nodig had, omdat hij nog met veel vragen rondliep. Zo heeft hij zich lang afgevraagd waarom Felt juist Deep Throat werd en denkt hij na over het feit waarom Felt uitgerekend hem in vertrouwen nam.


Het boek leest niet gemakkelijk weg, mede door de noodzakelijke voorkennis die je als lezer van het Watergate-schandaal moet hebben. Woodward duikt meteen diep in de geschiedenis en verduidelijkt zaken slechts als het hem uitkomt. Al lezend kom je er wel achter hoe de vork in de steel zit, maar een kort rondje op Google en Wikipedia kan van tevoren absoluut geen kwaad.

Het verhaal is spannend en extreem gedetailleerd. Woodward vertelt over de onzekere start van zijn carrière in de dagbladjournalistiek, zijn eerste contacten met Felt en de ontwikkelingen die uiteindelijk tot het Watergate-schandaal hebben geleid. Het boek laat zien hoe er soms spelletjes op het hoogste niveau gespeeld worden en biedt genoeg stof voor discussie.

Doordat het boek niet eenvoudig is, laat het zich niet in één keer uitlezen. Toch heb ik het boek avond na avond weer gepakt; het verhaal is namelijk wel enorm intrigerend. Iedereen die interesse heeft in journalistiek, spionagie, intriges en complotten moet absoluut dit boek eens lezen.



Uitgever: Uitgeverij Balans ISBN: 90 5018 753 6 Pagina's: 220
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!