Boek: Oriental Basics

Elspeth (Silmarwen)
Oriëntal Basics is een kookboek van een klasse apart. Er zijn meerdere van dit soort kookboeken verschenen, allemaal onder de naam .... basics. Dit kookboek richt zich niet enkel op gerechten, maar ook op de cultuur en de gebruiken bij de gerechten.
Het begint met uitleg over verschillende keukens uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zoals Egypte, de Ottomanen, de Perzen, enzovoorts. Vervolgens krijg je een kleine introductie over welke producten we eigenlijk al kennen en dagelijks gebruiken. Dit maakt het minder vreemd en erg herkenbaar. Het bespreekt kruiden die je nodig hebt, maar ook welke bonen, broden, fruit, groenten en soorten thee er veel worden gebruikt in de Oriëntaalse gebieden.

Elk hoofdstuk houdt zich bezig met een bepaalde gerechtengroep zoals salades of zoetigheid. Vervolgens wordt er verteld over de cultuur en leuke weetjes uit bepaalde streken. Hierna volgen pas de gerechten, die duidelijk en handig beschreven zijn. Erg praktisch voor tijdens het koken. Ook geven ze bij elk gerecht tips of variaties, zodat je lekker kunt spelen en proberen met de traditionele gerechten. Aan het eind van het boek kun je nog een register vinden waarin je gemakkelijk en snel een gerecht kunt vinden.



Oriëntal Basics is een enorm hip en trendy kookboek. Dat is te zien aan alles. Er zijn veel kleuren en illustraties gebruikt; het boek is prachtig vormgegeven, alleen hebben ze bij de vormgeving weinig rekening gehouden met het feit dat een kookboek wel lekker handbaar moet zijn. Het boek is nogal groot en breed waardoor het niet vreselijk praktisch is in de keuken. Ook staan er wel veel illustraties, maar vaak is het niet duidelijk welke foto bij welk gerecht hoort, zodat je geen referentie hebt van hoe het gerecht er in vredesnaam behoort uit te zien. Wat een klein nadeel is, is dat veel ingrediënten moeilijk verkrijgbaar zijn, maar een tripje naar de zwarte markt moet dat direct goed kunnen maken. Je kunt dus niet even naar de supermarkt lopen en vervolgens alle gerechten gaan maken.

Oriëntal Basics is zeker een leuk kookboek om te hebben. Het is weer eens wat anders, omdat je eerst over de cultuur en de gebruiken leest. Zo krijg je het gevoel dat je niet alleen eten eet uit Egypte, maar dat je het ook volgens de traditie doet, wat toch een extra dimensie geeft aan je gerecht. Dit boek is niet geschikt voor mensen die nog nooit hebben gekookt, maar wel voor mensen die al graag wat aanknutselen met koken.



Uitgever: House of Books B.V ISBN: 044312766 Pagina's: 160
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!